- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Sâmbătă după-amiază Pământul va fi lovit de o puternică explozie solară
Getting your Trinity Audio player ready...
|
O explozie solară de mare intensitate, cea mai puternică înregistrată din 2017, a avut loc joi și se îndreaptă către Pământ, potrivit specialiștilor americani. Această erupție solară, parte a ciclului solar de 11 ani care a început în 2019, are potențialul de a afecta rețelele de energie, comunicațiile wireless și vehiculele spațiale.
Centrul american de monitorizare a activității solare avertizează că furtunile geomagnetice rezultate se încadrează în categoriile G1 (minore) și G2 (moderate) și sunt așteptate să lovească Terra în a doua parte a zilei de sâmbătă, cu efecte ce pot continua până duminică. Furtunile din categoria G2 ar putea necesita corectarea orientării vehiculelor spațiale, iar unele comunicații wireless, mai ales la latitudini înalte, ar putea fi perturbate. Transformatoarele electrice pot suferi de asemenea avarii. Un efect vizual spectaculos al acestui fenomen va fi apariția aurorilor boreale atât în regiunile polare sudice, cât și în cele nordice.
Furtunile geomagnetice sunt cauzate de „ejecții de masă coronală” (CME), care au avut loc joi și vineri. Aceste CME aruncă în spațiu nori de plasmă compuși din electroni, protoni și nuclee atomice. NASA explică faptul că „erupțiile solare sunt explozii puternice de energie” și pot avea impact asupra comunicațiilor radio, rețelelor de alimentare cu electricitate, semnalelor de navigație și prezintă riscuri pentru vehiculele spațiale și astronauți.
Cele mai puternice erupții solare înregistrate recent au perturbat anumite rețele de comunicații wireless în cursul zilei de joi. Activitatea solară a început să se intensifice din decembrie 2019, iar Soarele trece periodic prin cicluri de aproximativ 11 ani, în timpul cărora activitatea sa devine mai intensă sau mai scăzută. Actualul ciclu solar se apropie de perioada sa de apogeu, ceea ce sugerează că astfel de fenomene ar putea deveni mai frecvente.