Salve de tun sunt planificare azi în Marea Britanie în onoarea Prințului Philip

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a, a murit vineri. În vârstă de 99 de ani, el a fost cel mai longeviv consort regal din istoria Marii Britanii.

Bateriile de tun vor declanșa 41 de runde în fiecare minut de la 12:00 (ora Londrei) în mai multe orașe, inclusiv Londra, Edinburgh, Cardiff și Belfast, a declarat Ministerul Apărării.

Navele Royal Navy pe mare, inclusiv HMS Diamond și HMS Montrose, vor trage, de asemenea, salve în cinstea ducelui, care a servit ca ofițer naval în timpul celui de-al doilea război mondial și a ocupat funcția de Lord Amiral.

Salvele vor fi difuzate online și la televizor, iar publicul este încurajat să le observe de acasă.

Iată cum a anunțat BBC decesul Prințului Philip:

Anunțând decesul ducelui vineri, Palatul Buckingham a spus: „Cu o durere profundă, Majestatea Sa Regina anunță moartea soțului ei iubit.

„Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume în doliu pentru pierderea sa”.

Primul Lord al Mării și șeful Statului Major Naval, amiralul Sir Tony Radakin, cel mai înalt ofițer din Marina Regală, a lăudat „empatia, afecțiunea și angajamentul” ducelui cu flota.

„Înțelegerea profundă a valorilor, standardelor și etosului nostru l-a făcut un prieten atât de apropiat al serviciului timp de peste opt decenii”, a spus el.

Generalul Sir Nick Carter, șeful Statului Major al Apărării, a adăugat că ducele a fost un „mare prieten, inspirație și model” pentru forțele armate.

„O viață bine trăită, Alteța Sa Regală ne lasă fără îndoială o moștenire de spirit, statornicie și un sentiment de datorie de neclintit”, a spus Sir Nick.


Ceremonii similare cu cea de astăzi au mai avut loc pentru a marca moartea reginei Victoria în 1901 și a lui Winston Churchill în 1965.

Armata din Noua Zeelandă va trage duminică 41 de salve în cinstea prințului Philip la Point Jerningham, în Wellington.

Detaliile finale despre înmormântarea ducelui sunt, de asemenea, așteptate să fie publicate în acest weekend.

Înmormântarea va avea loc la Capela Sf. George, Windsor, dar aranjamentele au fost modificate în lumina pandemiei de coronavirus, a declarat Colegiul de Arme într-un comunicat. Ducele nu va avea înmormântări de stat, în conformitate cu dorințele sale.

Publicul este rugat să nu participe din cauza pandemiei și se înțelege că regina are în vedere modificarea aranjamentelor funerare și ceremoniale.

Toate clădirile guvernului britanic au fost rugate să coboare steaguri oficiale la jumătate de catarg în memoria ducelui până la ora 08:00 a doua zi după înmormântarea ducelui.

La Westminster Abbey a răsunat clopotul tenor o dată la 60 de secunde de 99 de ori de la ora 18:00 vineri, pentru a onora fiecare an din viața ducelui.