- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
S-a lansat aerlive.ro: Platforma care măsoară calitatea aerului din Bucureşti
Începând din 12 decembrie, bucureștenii au la dispoziţie încă o platformă cu ajutorul căreia pot măsura calitatea aerului din oraş prin intermediul a zece senzori amplasați în puncte esențiale ale orașului.
Platforma se numeşte www.aerlive.ro şi a fost lansat în variantă beta de către Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, alături de organizațiile partenere: OPTAR, 2Celsius și Observatorul Român de Sănătate.
Platforma își propune pentru 2020 să ajungă la cel puțin 50 de senzori integrați. Se găsește online, în varianta beta, până la 1 martie 2020, timp în care echipa proiectului va continua sa deruleze teste și va strânge sugestii de la utilizatori pentru îmbunătățirea calității serviciului.
Primăria Capitalei, dată în judecată de cetățeni pentru calitatea proastă a aerului
În urma măsurătorilor realizate în perioada 13 August – 3 Decembrie, concentrația medie zilnică de PM10 a depășit limitele zilnice europene impuse cu privire la calitatea aerului de 40 ori, cumulat, la toate stațiile de monitorizare. Cele mai multe depășiri – 11 zile – au fost înregistrate la stația Calea Moșilor, iar cea mai mare depășire a limitei a fost înregistrată la stația Piața Sudului, stația măsurând o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3).
“Datele obținute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarmă cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat îl are asupra sănătății fiecărui bucureștean. Peste 25.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului, iar majoritatea acestora sunt din București, conform Agenției Europene a Mediului. Poluarea este responsabilă pentru o treime din cazurile de cancer la plămâni, iar copiii sunt cei mai afectați. Expunerea la particulele toxice generate de traficul auto afectează inima, plămânii și creierul copiilor, ducând la astm, alergii și funcționare cerebrală redusă”, spune Ștefan Voinea, expert de la Observatorul Român de Sănătate.
Datele obținute de la cei zece senzori sunt transpuse într-un Indicator de Calitatea Aerului (ICA), desemnat de stația care înregistrează cele mai mari depășiri, la nivelul orașului. ICA poate avea o valoare cuprinsă între 0 și >100 și, folosind scara de culori, arată de la un grad scăzut de poluare, până la pragurile de alertă.
În perioada următoare ICA va fi format din măsurătorile înregistrate pentru pulberile în suspensie PM 2.5 și PM10, iar după o perioadă de testare va încorpora și datele pentru gaze măsurate: monoxid de carbon CO, dioxid de azot NO2 și dioxid de sulf SO2.
“Bucureștiul nu are o rețea funcțională de măsurare a calității aerului gestionată de către Agenția de Protecția Mediului, așa cum ar trebui să aibă. Cele 8 stații amplasate în București și Ilfov măsoară selectiv și îndoielnic calitatea aerului, motiv pentru care România a fost chemată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană. Prin urmare, ne-am hotărât să susținem noi, organizațiile partenere, o platformă de senzori de măsurare a calității aerului, să furnizăm informațiile către cetățeni și să implicăm apoi cetățenii în acest proces. Credem că acest demers trebuie să vină în completarea și nu în înlocuirea rețelei oficiale și ne propunem să și trezim autoritățile cu ocazia asta, la realitatea bucureșteană, unde suntem sufocați de poluare!”, Oana Neneciu, Director Executiv, Ecopolis
Aerlive.ro este un proiect susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.
aerlive.ro doreşte să implice cetățenii în procesul de măsurare a calității aerului. Prin intermediul platformei online echipa proiectului va distribui începând cu luna februarie 2020 senzori individuali de măsurare a PM-urilor către cetățenii care doresc să adopte un senzor, să-l monteze și să-l mențină în funcțiune pe o perioadă de cel puțin 18 luni. Datele furnizate de senzori vor fi preluate de platforma aerlive.ro în timp real. Metodologia de preluare a unuia dintre senzori va fi disponibilă în curând, pe site.
Senzorii utilizați în cadrul aerlive.ro se numesc uRADMonitor Industrial, au un design compact și capabilitatea de a transmite date, în timp real, la distanțe mari de până la 8 km în mediul urban. Stațiile sunt produse de compania timisoreană Magnasci și sunt instalate în peste 1500 locații în toată lumea. Datele înregistrate pot fi vizualizate sub forma de medii orare și zilnice.
Bucureştenii mai au la dispoziţie şi platforma Airly, care înregistrează permanent, din 1 octombrie 2018, nivelul poluanţilor din aer.