- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Românii blocați pe Samothraki se întorc acasă. Ministrul de externe Ramona Mănescu critică reacția autorităților elene
Aproape toţi românii izolaţi o săptămână pe insula grecească Samotraki au ajuns pe continent şi îşi vor continua călătoria către casă. Informaţia vine de la ministrul de externe de la Bucureşti, Ramona Mănescu, care a anunţat că ultimii conaţionali urmau să fie debarcaţi în portul Alexandroupolis joi după-amiază. În total, aproximativ 200 de români au fost prinşi în această perioadă într-un tăvălug al disperării. Au fost cozi enorme la bilete, iar pentru ca situaţia să fie şi mai disperată, grecii au profitat de disperarea turiştilor şi au mărit preţul tichetelor cu 50 la sută.
Tocmai de aceea, ministrul de externe Ramona Mănescu, în prima sa ieșire publică de când a fost numită în această funcție, s-a declarat dezamăgită de reacţia autorităţilor elene.
„„Așa cum am spus și în comunicatul de ieri, mi-am arătat surprinderea și dezamăgirea, nu am putut să îmi ascund dezamăgirea față de faptul că cel puțin la prima cursă nu a fost nici un pasager român la bord. Au fost probabil nişte neînţelegeri de limbă sau au fost probabil depăşiţi de situaţie cei care au gestionat această criză pe insulă. M-aş fi aşteptat, şi sper ca de acum încolo, dacă se mai întâmplă acest lucru, autorităţile elene să tragă concluzii, pentru că Grecia este plină de turişti şi nu ne-am dori ca turiştii români să rămână cu un gust amar şi nu ne-am dori ca cetăţenii români să nu mai călătorească în Grecia, deci ne-am dori ca autorităţile elene să tragă o concluzie şi atunci când vor mai fi situaţii de genul acesta să încerce să le gestioneze cu mai multă eficienţă şi mai multă deschidere pentru străini”, a spus ministrul român de externe.
„Am fost în contact permanent cu autoritățile elene, personal am discutat și cu omologul meu grec, domnul Nikos Dendias, toate autoritățile elene ne-au asigurat că vor face toate eforturile și că vor reuși să gestioneze această situație în mod cât mai convenabil pentru turiștii străini”, a mai declarat Ramona Mănescu.
Ministrul a lăudat-o, în schimb, pe consulul general al României la Salonic, Sabina Şomăcescu, pentru că s-a implicat mult în rezolvarea crizei, spunând că a fost singurul consul străin care a fost prezent în portul Adrianopolis (Alexandroupolis – n.r.) pentru a-i primi şi pentru a le asigura asistenţă consulară tuturor turiştilor români la întoarcere, la transferul pe continent.
Ramona Mănescu a mai atras atenţia că joi dimineaţă a fost emisă o nouă atenţionare de călătorie pentru zona insulei Samothraki. „Aş vrea să atrag atenţia, pentru că în continuare sunt turişti români care se duc pe insulă şi nu doar pe acea insulă, pe multe altele, aţi văzut că pe unele sunt incendii deja, MAE emite în mod periodic atenţionări de călătorie şi a emis o atenţionare pentru zona insulei Samothraki, este vorba de o atenţionare de vreme nefavorabilă, furtuni, vânt puternic şi ploi torenţiale, căderi de grindină, care intră în vigoare chiar de astăzi”, a precizat ministrul de externe.
Ramona Mănescu, prima ieșire în public și prima greșeală
Prima ieșire în public ca ministru de externe i-a adus Ramonei Mănescu și prima greșeală. Șefa diplomației a încurcat numele portului în care a fost trimisă echipa consulară pentru a-i ajuta pe românii blocați pe insula Samothraki. În loc de Alexandroupolis, cum era corect, șefa diplomației române a spus Adrianopolis (vezi video mai sus). Doar că Adrianopol este vechea denumire greco-bizantină a unui oraș din Turcia – actualul Edirne.
„A fost singurul consul străin, practic, care a fost prezent în portul din Adrianopolis, pentru a-i primi și pentru a le acorda asistență consulară turiștilor români, la întoarcere, la transferul pe continent”, a declarat Ramona Mănescu despre consulul Sabina Șomăcescu.
Românii s-au înghesuit să urce pe feribot
Ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a anunţat, joi, că ultimii turişti români blocaţi în Grecia vor părăsi astăzi insula până la ora 17:00, fiind transportate de pe insulă către continent 200 de persoane şi 44 de maşini. „Din fericire, nu au fost situaţii speciale, turiştii continuându-şi în siguranţă drumul spre casă”, a spus Mănescu.
Oamenii care stăteau de câteva zile în port, sperând că vor putea zări un feribot, au întâmpinat cu aplauze navele. De miercuri la prânz, mai multe nave de pasageri şi de autovehicule au început să preia turiştii blocaţi în Samothraki şi să-i transporte la Alexandroupolis. Cursele au continuat până târziu în noapte.
O navă cu o capacitate de 600 de locuri a ajuns la miezul nopții în port. Nu au lipsit nici incidentele. Epuizați după ce au așteptat zile în șir prizonieri pe Samothraki, oamenii s-au călcat în picioare ca să urce în feribot şi să poată pleca acasă.
Mulți dintre românii care aşteptau şi de cinci zile să plece, au prins un loc pe un vas abia după miezul nopţii. Oamenii povestesc scene de groază. Spun că au fost ținuți ore în șir în fața navelor, înfometați și obosiți după zilele de calvar. Au alergat cu copii în brațe dintr-o parte a alta a portului pentru că nu știau de unde să își ia bilet pentru că oficialii vorbeau doar în limba greacă.
„Coada este absolut imensă, lumea se îmbulzește. Au reușit să intre în primul feribot extrem de puțini oameni, o masă nesemnificativă raportată la masa de oameni care încă așteaptă. Bineînțeles că de asta apar foarte multe discuții între oameni, oamenii vor să se bată. Fac foarte urât, se sar garduri, se țipă, se urlă, este o atmosferă extrem de tensionată”.
Atmosfera de pe Insula Samothraki, în mod normal o oază de relaxare, s-a transformat radical după ce feribotul care făcea legătura cu Grecia continentală s-a stricat, apoi situaţia s-a repetat cu nava trimisă să îl înlocuiască. Oamenii disperaţi au cerut autorităţilor să facă ceva, dar acestea, depăşite de situaţie, au lăsat aproape o săptămână insula ruptă de restul lumii.