România va fi prezentă la cea de-a 58-a ediţie a Bienalei de Artă de la Veneţia

Proiectul “Conversaţii neterminate asupra importanţei absenţei”, care va reprezenta România la cea de-a 58-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – la Biennale di Venezia, din perioada 11 mai – 24 noiembrie, a fost prezentat, marţi, la Institutul Cultural Român (ICR).

Potrivit prezentării, proiectul expoziţional, curatoriat de Cristian Nae şi desemnat în urma unui concurs, articulează poetic un spaţiu al dialogului în care se intersectează trei proiecte artistice individuale aparţinând unor artişti activi începând cu perioada anilor ’80: Belu Simion Făinaru, Dan Mihălţianu şi Miklos Onucsan.

“România pune întrebări, nu ştiu dacă vrea să întrebe. Cred că este momentul să întrebe în ce fel doreşte să gândească identitatea pentru viitor, să spun pentru viitorul Centenar. E un moment în care ar trebui să ne şi interogăm cu privire la ceea ce suntem şi ceea ce vrem să reprezentăm, şi nu neapărat să transmite o unică imagine despre noi, motiv pentru care cred că aceste instalaţii invită publicul în mod poetic să gândească această idee de reprezentare naţională şi de vizibilitate. În al doilea rând, cred că vrea să transmită un simplu mesaj, şi anume acela că suntem o ţară în care minorităţile şi diaspora sunt în continuare reprezentate şi cred că putem în continuare să ne bucurăm de arta noastră, într-un sens mai larg decât al producţiei localizate undeva, şi toţi aceşti artişti au traiectoriile lor. (…) Este un trio prin intermediul căruia putem să gândim şi noţiuni mai pe înţelesul tuturor, precum acela de a se intersecta într-o naţiune care reuşeşte să-i cuprindă pe toţi. Dar noi am vrut să spunem mai mult decât atât, şi anume şi faptul că politicul poate fi poetic”, a afirmat Cristian Nae.

Expoziţia va cuprinde întregul pavilion al României de la Veneţia, inclusiv vestibulul, dar fără faţada clădirii, el precizând că lucrările artiştilor vor fi readaptate la specificul locului.

Cristian Nae a spus că una dintre lucrările centrale ale expoziţiei va fi “Monumentul pentru nimic”, care este format din mici găurele în care publicul este invitat să introducă petale de trandafiri.

Preşedintele ICR, Liliana Ţuroiu, a prezentat pe scurt un istoric al prezenţelor româneşti la Bienala de Veneţia, începând cu anul 1907 până la ultima ediţie din 2017.

Expoziţia va fi realizată în două spaţii – Pavilionul României din Giardini della Biennale şi Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a afirmat Liliana Ţuroiu.

La eveniment au participat secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Alexandru Pugna, Attila Kim – comisarul participării României la ediţia Bienalei de la Veneţia din acest an, Ioana Ciocan şi Magda Radu – membri în comisia de selecţie.