- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
România trece la ora de vară
Getting your Trinity Audio player ready...
|
România se pregătește pentru trecerea la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, marcând astfel începutul unui nou sezon. Această schimbare implică ajustarea ceasurilor cu o oră înainte, ora 3:00 devenind ora 4:00. Datorită acestei modificări, ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă zi a anului 2024, având cu o oră mai puțin.
Această practică se va încheia în ultima duminică a lunii octombrie, pe data de 27, când țara va reveni la ora standard, sau ora de iarnă.
CFR Călători a anunțat că trecerea la ora de vară nu va afecta programul trenurilor, acestea urmând să circule conform orarului stabilit. Pentru a se adapta noii ore, anumite trenuri vor suferi ajustări temporare în noaptea de 30/31 martie, cu mențiunea că, după ora 4:00, toate trenurile își vor continua traseul conform orarului de vară.
Modificările specifice includ anularea trenurilor RM 7905 (București Nord – Aeroport Henri Coandă) și RM 7908 (Aeroport Henri Coandă – București Nord), precum și ajustarea orarului pentru trenul R 9302 (Roşiori de Vede – București Basarab), care va circula sub denumirea R 13302.
Trenurile care operează în intervalul orar afectat de schimbare vor continua să circule până la destinație, respectând noile ore de plecare.
Introdusă pentru prima oară în România în 1932, ora de vară a avut o istorie fluctuantă, fiind suspendată și reintrodusă de mai multe ori până la stabilirea perioadei actuale de aplicare, de la sfârșitul lunii martie până în octombrie.
În februarie 2018, Parlamentul European a inițiat o evaluare a directivei privind ora de vară, care a condus la propunerea de eliminare a schimbării sezoniere a orei în Europa. O consultare publică masivă a subliniat preferința cetățenilor pentru renunțarea la această practică, iar în 2019, Parlamentul European a votat în favoarea eliminării sistemului orei de vară. Decizia finală, însă, rămâne la discreția fiecărui stat membru.
Ora de vară, o practică adoptată inițial în timpul Primului Război Mondial pentru economisirea energiei, continuă să fie un subiect de dezbatere, atât în România, cât și în restul Europei. Pe măsură ce discuțiile avansează, este posibil să asistăm la schimbări suplimentare în modul în care timpul este gestionat în cadrul Uniunii Europene.
Până atunci, românii sunt sfătuiți să își ajusteze ceasurile în această noapte, pregătindu-se pentru mai multă lumină în cursul serii și începutul oficial al sezonului de vară.