„Regele acordeoniștilor”, Ionică Minune, concertează pe scena Teatrului Molière din Bruxelles
Gheorge Ene, zis și Ionică Minune, va susține alături de cei șapte instrumentiști ai bandului lui, un concert extraordinar pe scena Teatrului Molière din Bruxelles, Belgia, pe 8 noiembrie 2019, orele 20.00, evenimentul fiind parte a participării României la Festivalul EUROPALIA ROMÂNIA .
Artistul, alături de trupa lui, va aduce pe scena belgiană virtuozi ai ţambalului, acordeonului, chitării, contrabasului, viorii, clarinetului și saxofonului într-un show de muzică lăutărească, cu improvizații și influențe jazz.
Pentru concertul de la Bruxelles, artistul pregătește un program-surpriză, publicul belgian având ocazia de a urmări un mix original de genuri muzicale: ”Vor simți vibraţia sufletului românesc, în plenitudinea sa”.Gheorge Ene a adăugat că iubitorii de muzică vor avea parte de melodii din folclorul românesc în note moderne, spilcuiri de muzică clasică reinterpretată, muzică de petrecere modernă, jazz cu Mieluță Bibescu la saxofon și, desigur, de multă improvizație. Alături de ei, vor mai urca pe scenă și ceilalți instrumentiși:Cristinel Turturică (țambal), Munteanu Marius (contrabas), Fieraru Nicolae (chitară), Mihai Ştefan Louis (vioară), Alexandru Florin Diaconu (clarinet) și Cristea Ninel (vioară).
Ionică Minune& Band a concertat în multe orașe din Australia, Europa, Asia și America. Născut într-o familie de lăutari de etnie romă din satul Costeşti, la 14 kilometri de Buzău, Ionică a început să cânte la acordeon încă de la 4 ani. Nu a studiat niciodată cu un profesor, însă a devenit autodidact iubind muzica, dând dovadă de mult talent, determinare și creativitate. „ Este harul și mâna lui Dumnezeu. Eram pregătit de atunci, orice auzeam se impregna în creierul meu” continuă muzicantul. A devenit „Minune” la şapte ani, poreclă primită de la ţambalistul Toni Iordache, bunul lui prieten, uimit de cum manevra acordeonul. Alături de acesta și de Cristinel Turturică pune bazele primei trupe. Improvizația a venit cu timpul, din dorința de a adapta melodii cunoscute vremurilor actuale. A locuit în Franța timp de 16 ani, vreme în care a cântat pentru mari personalități: fotbaliştii Zinedine Zidane şi Youri Djorkaeff, preşedintele francez Jacques Chirac şi prim-ministrul Lionel Jospin. De asemenea, spectatori i-au fost și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, dar şi liderul palestinian Yasser Arafat. Presa din Franţa l-a numit Oscar Peterson al acordeonului sau Fantezistul lumii.
Ionică Minune a deschis prima şcoală de acordeon din România pentru că „m-a atras țara mea de baștină, m-am reîntors aici”, după cum afirmă artistul. Acesta doreşte să contribuie prin inițitiva sa la prezervarea folclorului românesc, dar şi a muzicii originale rromani.
Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.
Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesați:
https://muziekpublique.be/concerts/ionica-minune/
https://europalia.eu/en/events/ionica-minune-band