- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Recorder: Inspectorii Romsilva au trecut cu vederea tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu
În urma unei investigații Recorder despre tăierile ilegale de lemn din Munții Gurghiu, județul Mureș, Romsilva a dispus controale ample în zonă. Jurnaliștii au arătat astăzi că inspectorii au evitat exact zonele unde ar fi putut găsi dovezi și au aplicat sancțiuni blânde angajaților implicați în ilegalități.
În luna august a anului trecut, Recorder a publicat o investigație video despre tăierile ilegale de lemn în aria protejată din Munții Gurghiu, județul Mureș. Aici se află unul dintre cele mai mari ocoale silvice din zonă, care administrează peste 15.000 de hectare de pădure de stat.
„Timp de mai multe luni, am monitorizat transporturile care ieșeau din pădure, am vorbit cu silvicultorii din sistem, i-am confruntat pe unii dintre patronii care taie în zonă și am obținut documente care atestă complicitatea instituțiilor statului la o catastrofă ecologică ce se desfășoară sub ochii noștri. Am descoperit că o parte a silvicultorilor puși să apere codrul sunt în cârdășie cu hoții, așa că jaful se face în liniște, iar lemnul furat e legalizat odată ce iese din pădure”, scriau atunci jurnaliștii.
După apariția materialului, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a dispus un amplu control în zonă și, timp de aproape o lună, 30 de angajați din țară au fost detașați la fața locului pentru a verifica ilegalitățile de pe raza Ocolului Silvic Gurghiu.
Publicația a urmărit subiectul și a descoperit că unii dintre inspectorii Romsilva au acoperit infracțiunile. Mai mult, în ciuda neregulilor grave, Romsilva a dictat sancțiuni blânde pentru cea mai mare parte a angajaților implicați în ilegalitățile de pe Valea Gurghiului: avertismente sau diminuarea cu 10% a salariului pentru o perioadă de trei luni.
„Recorder a obținut raportul întocmit în urma acestor controale. Din document reiese că inspectorii trimiși de Romsilva au evitat să cerceteze zonele în care firmele de exploatare lăsaseră în urmă dovezi incontestabile ale tăierilor ilegale”, au mai transmis jurnaliștii.
Aceștia s-au întors la Gurghiu pentru a verifica ce au trecut cu vederea angajații Romsilva.
„Au fost echipe de inspectori din toată România, toți au trecut pe aici și n-au văzut gaura din pădure. M-am uitat pe documente și din ele rezultă că aici ar fi trebuit să avem o pădure de molizi seculari”, spune reporterul Alex Nedea în timp ce privește către lemnul putred rămas și către câțiva copaci subțiri.
„De pe această suprafață s-au furat aproximativ 100 de camioane de lemn de pe această suprafață”, a spus Horea Petrehuș, președinte Asociația Valori Superioare. „Un volum care nu se poate explica de ce lipsește de aici este aproximativ 2.000 de metri cubi de arbori.”