- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Recorder: În peste 800 de comune din România curge apă nepotabilă
Jurnaliștii de la Recorder au analizat calitatea apei care curge la robinetele din unele comune ale României. În 892 dintre acestea s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală, însă locuitorii nu au fost înștiințați de aceste nereguli.
Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată, reamintesc jurnaliștii de la Recorder. Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, pentru că pot pune sănătatea oamenilor în pericol.
„Am decis să ne concentrăm pe zonele de aprovizionare mici, de unde beau apă aproximativ 3 milioane de români, deoarece aceștia sunt cei mai vulnerabili. Analizele care stabilesc calitatea apei se fac, în zona rurală, doar de câteva ori pe an, și deseori oamenilor nu le sunt comunicate rezultatele. Prin comparație, din rețeaua care alimentează Bucureștiul se recoltează zilnic probe din zeci de puncte diferite, iar rezultatele sunt publicate imediat pe internet și pot fi consultate de oricine”, scriu aceștia.
Jurnaliștii au solicitat Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. Informațiile centralizate din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării arată că în 892 de comune s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.
Datele au fost afișate într-o hartă interactivă colorată cu patru culori, unde roșu reprezintă localitățile în care analizele DSP au înregistrat depășiri la indicatorii de potabilitate stabiliți prin lege, care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
„Mulțimea punctelor roșii și albe este copleșitoare și ne arată, de fapt, nivelul de civilizație al țării în care trăim: sute de comune neracordate la apă curentă sau racordate la rețele care le livrează apă contaminată pe post de apă potabilă. 55% din comunele în care există rețele de apă, în cea mai mare parte investiții recente, au înregistrat depășiri la ultimele analize efectuate de DSP-urile județene. Unele județe, precum Vaslui, Tulcea sau Călărași sunt aproape în întregime colorate în roșu”, scriu jurnaliștii.