Record mondial de temperatură depășit două zile consecutiv

Getting your Trinity Audio player ready...

Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins 17,15°C luni 22 iulie 2024, depășind noul record stabilit cu o zi înainte, de 17,09°C. Luni a fost cea mai fierbinte zi înregistrată, urmând după o duminică record, conform datelor preliminare de la agenția de monitorizare a Uniunii Europene.

Temperatura medie a aerului la suprafața Pământului a atins 17,15°C luni, depășind noul record stabilit cu o zi înainte, de 17,09°C – o diferență de 0,06°C. Datele preliminare de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice fac din luni cea mai fierbinte zi înregistrată.

Zilele record de căldură vin într-o perioadă în care milioane de oameni din întreaga lume suferă de valuri de căldură în Japonia, China, Statele Unite și Europa de Sud, unde temperaturile au ajuns la 44°C  în Spania. Între timp, căldura și umiditatea au avut un efect opresiv în Golf, iar temperaturile ridicate au alimentat incendiile de pădure care ardeau în Grecia, Portugalia și America de Nord.

Directorul Copernicus, Carlo Buontempo, a declarat: “Ceea ce este cu adevărat uluitor este cât de mare este diferența între temperatura din ultimele 13 luni și recordurile anterioare de temperatură. “Ne aflăm acum pe teren necunoscut și, pe măsură ce clima continuă să se încălzească, vom vedea că aceste noi recorduri vor fii depășite în lunile și anii următori.” Înainte de iulie 2023, recordul mondial de temperatură era de 16,8°C, stabilit pe 13 august 2016. Dar de la 3 iulie 2023 până în prezent, cel puțin 57 de zile au depășit recordul din august 2016, acestea înregistrându-se între iulie și august 2023 și iunie și iulie 2024.

Ce a cauzat noul record de căldură și de ce se încălzește Pământul?

Temperaturile medii globale tind să atingă maximul în emisfera nordică maximul vara , între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii august iar modelele sezoniere ale emisferei nordice influențează de regulă temperaturile globale generale.

Nnoile recorduri fac parte dintr-o “tendință de încălzire generală” cauzată de arderea combustibililor fosili de către oameni

Dr. Joyce Kimutai, cercetător în climatologie la Imperial College London, a declarat: “Acesta este exact ceea ce știința climatului ne-a spus că se va întâmpla dacă lumea continuă să ardă cărbune, petrol și gaz. Și va continua să se încălzească până când vom înceta să ardem combustibili fosili și vom ajunge la emisii net zero.”

Christiana Figueres, șefa negocierilor climatice ale ONU din 2010-2016, cofondator Climate Optimism, a declarat că grupul de 20 de economii majore trebuie să abordeze noua “realitate periculoasă” cu “politici pentru accelerarea implementării energiei regenerabile și eliminarea prudentă a combustibililor fosili.” Cu toate acestea, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic de încălzire El Nino pentru a aduce un nou record zilnic, acesta nu este cazul anul acesta, deoarece El Nino a scăzut.

Karsten Haustein, cercetător în climatologie la Universitatea Leipzig din Germania, a numit “remarcabil” faptul că recordul a fost depășit chiar dacă lumea nu mai resimțea impactul El Nino. Un alt semn al tendinței generale este faptul că cei mai calzi 10 ani cu temperaturi medii zilnice sunt ultimii 10 ani, din 2015 până în 2024.”