- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Recital de gală susținut de Alexandra Dăriescu la New York
Alexandra Dăriescu, unul dintre muzicienii români cei mai cunoscuți pe plan internațional, susține la New York un eveniment special dedicat Zilei Naționale și Centenarului Marii Uniri, organizat de Institutul Cultural Român din New York împreună cu Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite.
În seara de 26 noiembrie, în prestigioasa sală de concerte Merkin Hall a Kaufman Music Center, carismatica pianistă, considerată una dintre cele mai bune din lume potrivit influentei „International Piano Magazine”, va oferi un recital de gală din care nu lipsesc câteva dintre cele mai apreciate compoziții românești pentru pian, aparținând lui George Enescu, Dinu Lipatti și Constantin Silvestri. Pe lângă repertoriul românesc, ca o anticipare a sărbătorilor de iarnă, Alexandra Dăriescu va cânta câteva prelucrări după „Spărgătorul de nuci” al lui Ceaikovski, care fac parte dintr-un original spectacol multimedia pe care tânăra pianistă l-a prezentat deja cu casa închisă pe multe dintre marile scene ale lumii.
În debutul recitalului, la care sunt așteptați diplomați, oficialități, membri ai comunității românești din New York dar și melomani americani, vor lua cuvântul E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul României la ONU, și directorul ICR New York, Dorian Branea. Evenimentul, care face parte și din componenta culturală a campaniei României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, se va încheia cu o recepție.
Cu o prezență scenică irezistibilă și de o muzicalitate debordantă, Alexandra Dăriescu, considerată unul dintre cei mai promițători 30 de pianiști sub 30 de ani, are o spectaculoasă carieră internațională, cu prezențe excelent primite de public și presă în cele mai celebre săli de concert din lume, de la Royal Albert Hall din Londra la Concertgebouw din Amsterdam și Carnegie Hall din New York.
După studii muzicale la Iași, a absolvit Royal Northern College of Music din Manchester și Guildhall School of Music and Drama din Londra. A colaborat cu orchestre de prim rang ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Sichuan Symphony Orchestra și European Union Youth Orchestra și a realizat înregistrări pentru casele de discuri Champs Hill Records, Signum Classics și NMC Records.
Alexandra Dăriescu este cea mai tânără artistă căreia i s-a acordat Medalia „Custodele Coroanei Române”, iar anul în 2017 a primit din partea Radio România Cultural Premiul „In Memoriam Iosif Sava”. Este laureată a Verbier Festival Academy și a premiilor britanice Women of the Future la categoria Artă și Cultură. Printre proiectele actuale cu cel mai mare succes se numără prezentarea în recital a unei serii de compoziții semnate femei, precum “Fantaisie variée” a Nadiei Boulanger sau “Ballade” de Germaine Tailleferre, dar mai cu seamă producția multimedia “The Nutcracker and I”, un spectacol novator ce combină muzica pentru pian, dansul și animația digitală.