Reacție fermă a MAE după gestul provocator al ambasadorului Ungariei la NATO

“Istoria trebuie să rămână domeniul istoricilor”

Ministerul Afacerilor Externe al României a reacționat oficial, duminică, după ce delegația permanentă a Ungariei la NATO a oferit un cadou controversat de Crăciun colegilor din Alianță: un atlas geografic al Ungariei care prezintă întregul Bazin Carpatic, incluzând hărți și date istorice ce fac referire la Ungaria Mare. Gestul a stârnit nemulțumire în rândul mai multor state aliate, inclusiv România, care a catalogat inițiativa drept provocatoare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a subliniat că a transmis încă din 18 decembrie, prin intermediul ambasadorului României la NATO, dezaprobarea față de circularea acestui atlas. Conform comunicatului oficial, documentul “are o natură provocatoare în raport cu relația de Partener Strategic între România și Ungaria și de aliați NATO”. MAE a reiterat că “orice declarație sau gest provocator nu contribuie la consolidarea relațiilor parteneriale dintre România și Ungaria” și a făcut apel ca istoria comună să rămână un domeniu de studiu dedicat istoricilor.

Ambasadorul Ungariei la NATO, István Balogh, i-a oferit ministrului croat de Externe, Gordan Grlić-Radman, atlasul în cadrul unei întâlniri de Crăciun. Politicianul croat a reacționat public, calificând cadoul drept ofensator. El a precizat, într-o postare pe platforma X, că deși atlasul nu menționează explicit Ungaria Mare, hărțile și textele însoțitoare au conotații problematice, făcând aluzii la granițele istorice ale Ungariei.

Gestul a generat nemulțumire și în alte state din regiune. Ministerul de Externe al Sloveniei a subliniat importanța respectării granițelor internaționale recunoscute, iar incidentul urmează să fie discutat și cu politicieni din România, Slovacia și Slovenia, potrivit ministrului croat. Atlasul, publicat în 2021 în seria Atlasul Național al Ungariei, prezintă hărți istorice și date demografice ale Bazinului Carpatic, incluzând regiuni din afara granițelor actuale ale Ungariei.

Incidentul riscă să tensioneze relațiile dintre România și Ungaria, parteneri strategici și aliați în cadrul NATO. MAE a subliniat că astfel de gesturi subminează eforturile de consolidare a cooperării bilaterale și regionale. În contextul geopolitic actual, astfel de acțiuni sunt considerate contraproductive în cadrul unei alianțe care pune accent pe unitate și respect reciproc.

Reacția fermă a României și a altor state din regiune evidențiază sensibilitatea subiectelor legate de granițele istorice și naționalismul simbolic. MAE a transmis un mesaj clar: gesturile provocatoare nu își au locul în cadrul unei alianțe militare bazate pe solidaritate și respect reciproc.