Radu Jude a câştigat Globul de Cristal, Marele premiu al festivalului de film de la Karlovy Vary, cu filmul “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a câştigat sâmbătă Globul de Cristal, Marele Premiu de la Karlovy Vary International Film Festival, devenind prima producţie românească inclusă oficial între câştigătorii trofeului acordat în Cehia.

Filmul lui Radu Jude “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” a primit sâmbătă Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, în valoare de 25.000 de dolari. Este oficial prima dată când un film românesc câştigă trofeul Globul de Cristal.

 Una dintre cele mai vechi din lume, considerată, înainte de 1989, cel mai important festival pentru filmele realizate în ţările socialiste, manifestarea de la Karlovy Vary a fost trecută de multe ori în palmaresul peliculei ”Valurile Dunării” în regia lui Liviu Ciulei. Mulţi critici de film români au redat acest fapt. În realitate, palmaresul oficial al festivalului din Cehia nu menţionează niciun alt film românesc în calitate de câştigător al Globului de Cristal înaintea peliculei lui Radu Jude. În prezent Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary este cel mai vizibil festival de film din Europa Centrală şi de Est.

Cred că este evidentă o influenţă de la Jean-Marie Straub şi Danièle Huillet, pentru că ei au făcut filme ce se bazau mult pe prezenţa actorilor şi nu pe text. Există şi câteva influenţe de la Jean-Luc Godard, din filmele sale. Dar cred că principala influenţă, dacă ar fi să găsesc una, nu vine din cinema, ci din literatură, şi sunt sigur că îl ştiţi în Cehia, pentru că o parte din poveste se petrece la Praga, e un roman de W.G. Sebald, care face acest tip de poveşti istorice documentate privind relaţia dintre trecut şi prezent, folosind fotografii în cărţi şi alte element diferite. Când l-am descoperit pe Sebald, acum câţiva ani, m-a impresionat într-o asemenea măsură că mi se pare că este influenţa principală. (…) Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie… Cred că Wittgenstein spunea că îşi vede cărţile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea şi apoi o aruncă. Cu toată modestia, cred că filmul meu face acelaşi lucru, este o scară pe care oamenii pot urca şi apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (…) Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui <noi n-am făcut aşa ceva>. Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem de ce şi ce putem să înţelegem din asta. E foarte simplu” declara despre Radu Jude despre “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” organizatorilor de la Karlovy Vary.

Scenografa Iuliana Vîlsan, care a semnat costumele şi decorurile producţiei, a notat pe o reţea de socializare imediat după aflarea veştii: “Ador coincidenţele…. v-am mai spus… Azi ziua de naştere a lui Liviu Ciulei … Azi e ziua lui Radu Jude sa cîstige globul de cristal…Acum nu-mi intruin piele de bucurie… pentru că este primul lung metraj la care am lucrat… Multumesc în special echipei care m-a urmat în aceasta aventură”.

Filmul lui Jude primise sâmbătă după amiază şi Premiul Label Europa Cinemas, acordat de un juriu al reţelei de cinematografe de artă europene.

Premiul special al juriului alcătuit din Mark Cousins, Zrinka Cvitešić, Marta Donzelli, Zdeněk Holý and Nanouk Leopold a mers la producţia argentiniencei Any Katz, Sueño Florianópolis. Protagonista acestei pelicule, Mercedes Morán a primit trofeul pentru cea mai bună actriţă. Premiul pentru cel mai bun actor l-a primit Moshe Folkenflik, pentru rolul din pelicula Geula. Premiul pentru cel mai bun regizor l-a luat cehul de origine slovenă Olmo Omerzu pentru ”Winter Flies”. Juriul a mai acordat două menţiuni speciale, una peliculei “Jumpman” şi alta pentru “History of Love”. Premiul East of the West a mers la pelicula realizată de Elizaveta Stishova, “Suleiman Mountain”. Un premiu special al acestei secţiuni a mers la producţia maghiară “Blossom Valley”. Competiţia dedicată filmelor documentarea a fost câştigată de filmul lui Vitali Manski, ”Putin’s Witnesses”, iar un premiu special al juriului pentru documentar a răsplătit filmul “Walden”.

A 53-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary a avut loc între 29 iunie şi 7 iulie, în Cehia, printre oamenii de film care au fost premiaţi la această ediţie numărându-se actorul Tim Robbins şi regizorul peliculei Rain Man, Barry Levinson, care au primit trofee Globul de Cristal pentru contribuţia la cinematograful mondial.