Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RL), una dintre cele mai importante rețele media internaționale finanțate de guvernul SUA, a intentat un proces împotriva administrației Trump, contestând decizia de a suspenda toate fondurile federale destinate acestuia. Măsura, luată de Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), amenință existența rețelei care difuzează informații în țări fără presă liberă, inclusiv Rusia, China, Iran și Afganistan.
Un atac la independența presei?
În procesul înaintat instanței federale, Radio Europa Liberă acuză USAGM de încălcarea Constituției și a legislației federale prin reținerea fondurilor alocate explicit de Congres. „Nu este momentul să cedăm teren propagandei și cenzurii adversarilor Americii”, a declarat Stephen Capus, președintele RFE/RL.
Rețeaua, care ajunge la 47 de milioane de oameni săptămânal în 27 de limbi și 23 de țări, a fost fondată în 1950, în perioada Războiului Rece, pentru a furniza informații cetățenilor aflați în spatele Cortinei de Fier. De-a lungul decadelor, a devenit un simbol al promovării valorilor democratice și al unei prese libere, oferind o alternativă la propaganda regimurilor autoritare.
Decizia administrației Trump: un semnal de schimbare radicală
În aceeași zi în care Congresul a adoptat o lege de cheltuieli provizorii, care includea finanțarea agenției și a rețelelor sale, Casa Albă a emis un ordin executiv care limita activitatea USAGM doar la cele „prevăzute de lege”.
Kari Lake, consilierul principal al agenției și un apropiat al fostului președinte Trump, a fost cea care a pus în aplicare aceste măsuri, ordonând închiderea Vocea Americii și Radio/TV Martí, precum și suspendarea finanțării pentru Radio Europa Liberă și rețelele sale surori, Radio Asia Liberă și Middle East Broadcasting Networks.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Lake a justificat decizia printr-o critică dură la adresa USAGM:
„Există prea multă putreziciune în Agenția Statelor Unite pentru Media Globală pentru a fi salvată”, a afirmat aceasta.
Ea a susținut anterior că rețelele finanțate de SUA au nevoie de o „reformă radicală”, iar în cadrul unui interviu cu fostul strateg politic al lui Trump, Steve Bannon, a anticipat eventuale procese și a ironizat liderii RFE/RL.
Reacții internaționale: între indignare și satisfacție
Decizia de a opri finanțarea și de a închide rețelele media susținute de SUA a fost puternic criticată de democrații din Congres, diplomați internaționali și chiar unii republicani. Cu toate acestea, măsura a fost primită cu entuziasm de susținătorii mișcării MAGA și de regimurile autocratice din întreaga lume.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Radio Europa Liberă a primit „o moarte de câine pentru un câine”, iar publicația Global Times, deținută de Partidul Comunist Chinez, a salutat închiderea Vocii Americii, afirmând că „aproape fiecare minciună răuvoitoare despre China poartă amprenta VOA”.
Libby Liu, fost președinte al Radio Free Asia și al Open Technology Fund, a tras un semnal de alarmă asupra implicațiilor pe termen lung ale acestei decizii:
„Ei vor să controleze peisajul informațional și nu văd nicio valoare în exportul unei prese libere și în asigurarea bunăvoinței celor care trăiesc sub regimurile inamicilor noștri”, a declarat Liu.
Un viitor incert pentru presa finanțată de SUA
Radio Europa Liberă este prima rețea media care contestă legal măsurile impuse de administrația Trump, dar experții spun că nu va fi ultima. Procesul este considerat un test esențial pentru independența presei internaționale finanțate de SUA și pentru puterea Congresului de a decide alocările bugetare fără intervenții discreționare din partea administrației prezidențiale.
Pe măsură ce litigiul avansează în instanță, soarta unei instituții media cu o istorie de peste 70 de ani atârnă în balanță, cu consecințe semnificative pentru influența globală a SUA în domeniul libertății presei și al diplomației publice.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.