- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Punct de vedere oficial: Guvernul nu susține noul proiect privind facilitatea celor 1.500 lei pentru creșă sau grădiniță
Guvernul suspendase, la final de martie, facilitatea prin care firmele plătitoate de impozit pe profit puteau acorda anagajaților părinți 1.500 de lei pentru cresa sau gradinita. Practic, suspendarea era până la finalul anului. Situația a supărat multă lume atunci, mai ales că premierul nu anunțase, la finalul ședinței de Guvern de după adoptare, că s-a decis asta. Ba mai mult, chiar ANAF la începutul anului recomanda firmelor să aplice facilitatea. Chiar și ministrul Finanțelor de atunci, Alexandru Nazare, a tăcut după ședința de Guvern. Florin Cîțu citit atunci toate celelalte măsuri din OUG, în afară de asta. Astfel, în Monitorul Oficial toată lumea a avut o surpriză.
*Facilitatea: contribuabilii care efectuau cheltuieli cu educaţia timpurie putea să scadă din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educaţia timpurie, dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil. În cazul în care suma depăşea impozitul pe profit datorat, diferenţa urma fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reţinut de contribuabil pentru angajaţi, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
De precizat că unii angajați ale unor firme care au acordat aceste sume au beneficiat câteva luni, Ministerul Finanțelor fiind nevoit să făcă o procedura în acest sens ulterior, având în vedere că legea fusese în vigoare.
Ei bine, între timp, 28 parlamentari (de la PSD, PNL, UDMR, USR, minoritati), au realizat un proiect de lege prin care să rezolve situația și să se aplice și de către microîntreprinderi. A trecut de Senat, iar acum este la Camera Deputaților, care este decizională.