PSRM contestă victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale

Getting your Trinity Audio player ready...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), formațiune prorusă și susținător al contracandidatului Alexandr Stoianoglo, refuză să recunoască victoria Maiei Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Deși rezultatele preliminare, cu peste 96% din procesele-verbale procesate, arată că Maia Sandu a câștigat cu 55,33% din voturi, socialiștii susțin că aceste alegeri „nu au fost libere și corecte,” acuzând nereguli și influență externă.

Într-o declarație transmisă după afișarea rezultatelor, PSRM a afirmat că Sandu este „un președinte nelegitim,” recunoscută doar de „sponsorii săi din străinătate.” Conducerea partidului susține că „poporul Moldovei se simte trădat și jefuit” și îl numește pe Stoianoglo „președintele poporului” și „adevăratul învingător al alegerilor.” Potrivit PSRM, Maia Sandu a câștigat datorită voturilor din diaspora, unde a obținut 82,83% din sufragii, o diferență semnificativă față de cele 17,17% ale lui Stoianoglo în străinătate.

Socialiștii au subliniat că, la nivel intern, Alexandr Stoianoglo a obținut majoritatea voturilor, cu 51,33% din opțiunile alegătorilor, depășind-o pe Maia Sandu, care a obținut 48,67%. Rezultatul votului intern, susțin socialiștii, demonstrează o opoziție largă față de politica proeuropeană a președintei Sandu.

PSRM acuză o serie de nereguli în procesul electoral, inclusiv reducerea secțiilor de vot în Federația Rusă, blocarea accesului alegătorilor, desfășurarea campaniei electorale în ziua tăcerii și posibile cazuri de falsificare a voturilor. „Sute de mii de cetățeni nu și-au putut exercita dreptul de vot, ceea ce explică diferența finală de voturi,” a declarat partidul.

Totodată, liderul PSRM, Igor Dodon, cunoscut pentru pozițiile sale proruse și pentru opoziția față de dreptul diasporei de a vota, a reiterat că diaspora nu ar trebui să aibă o influență atât de mare asupra rezultatului electoral. Într-o declarație pentru agenția rusă TASS, Dodon a afirmat că Maia Sandu este „președinta diasporei” și nu reprezintă voința poporului Republicii Moldova.

În contextul unei viitoare confruntări politice, PSRM cere „depolitizarea instituțiilor statului,” inclusiv a Comisiei Electorale Centrale și a Curții Constituționale. Partidul susține că va colabora cu alte forțe politice și organizații din societatea civilă pentru a crea o „strategie comună de depolitizare” și pentru a asigura condiții corecte în alegerile parlamentare din anul următor.

„Locuitorii Moldovei au exprimat o dorință clară de schimbare a guvernării pe 3 noiembrie și vor confirma acest lucru la alegerile parlamentare,” a afirmat PSRM, punând accent pe speranța că rezultatul scrutinului legislativ va împiedica adoptarea unor decizii proeuropene.

În timp ce PSRM își reafirmă susținerea pentru Stoianoglo și îl numește „adevăratul câștigător,” candidatul prorus nu a făcut încă nicio declarație publică cu privire la rezultatul alegerilor.