- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
PSD conduce în continuare în sondaje, în timp ce PNL e în cădere
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un sondaj recent INSCOP pentru News.ro arată că Partidul Social Democrat (PSD) conduce în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare din România, cu un procent de 28,7%, urmat de Partidul Național Liberal (PNL) și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), cu o diferență de doar 0,3% între ele. Uniunea Salvați România (USR) și partidul Dianei Șoșoacă înregistrează creșteri ușoare în preferințele electorale.
Jumătate dintre respondenți au declarat că ar merge cu siguranță la vot. PSD se menține pe primul loc în preferințele de vot, cu 29,5%, în timp ce AUR a depășit PNL, având un avans de 4 procente față de acesta. USR a obținut 14,6% în prima variantă a sondajului și 14,1% în cea de-a doua. Partidul Dianei Șoșoacă a crescut la 4%, comparativ cu luna precedentă.
Numărul celor care spun că nu merg la vot a scăzut sub 20%. Sondajul indică un ușor regres al intenției de vot pentru principalele trei partide (PSD, PNL și AUR) comparativ cu luna precedentă, în timp ce USR și SOS România înregistrează creșteri ușoare.
În ceea ce privește direcția țării, 68,6% dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită, în scădere față de 69,5% în septembrie 2023, în timp ce 23,4% cred că se îndreaptă într-o direcție bună, în creștere față de 21,1% în septembrie 2023.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.