Proteste masive în Turcia, după arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu
Un judecător a dispus duminică încarcerarea pentru ‘corupție’ a primarului din Istanbul, Ekrem Imamoglu, a cărui arestare a declanșat miercuri un val de proteste în Turcia, transmit agențiile de presă.
Cel puțin alți 20 de co-acuzați vor rămâne de asemenea după gratii, în cursul anchetei pentru corupție, a anunțat tribunalul Caglayan din Istanbul.
Imamoglu, din partidul de opoziție CHP (Partidul Republican al Poporului), este vizat, într-o procedură distinctă, și de acuzații de susținere a terorismului.
Primarul a susținut că în fața poliției că acuzațiile ce i se aduc sunt ‘imorale și nefondate’, potrivit unei declarații difuzate sâmbătă de municipalitatea metropolei turce, iar partidul său a denunțat ‘o lovitură de stat politică’.
Turcia fierbe
Imamoglu a fost reținut miercuri, cu doar câteva zile înainte să fie desemnat drept candidat la alegerile prezidențiale din 2028 din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), principala forță a opoziției din Turcia. El respinge acuzațiile și susține că arestarea sa este motivată politic.
Proteste violente în marile orașe din Turcia
Imediat după arestarea primarului, au izbucnit proteste masive în Istanbul, Ankara și Izmir, unele dintre cele mai ample manifestații din Turcia ultimului deceniu. Protestatarii, care strigă „drepturi, lege și justiție”, acuză autoritățile de încălcarea democrației și de folosirea justiției ca instrument politic.
Autoritățile turce au interzis manifestațiile, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Peste 340 de persoane au fost arestate doar vineri noaptea.
O protestatară din Istanbul, care nu a dorit să își dezvăluie identitatea, a declarat pentru BBC:
„Sunt aici pentru justiție, sunt aici pentru libertate. Suntem oameni liberi, iar poporul turc nu poate accepta asta.”
Imamoglu, un rival important pentru Erdogan
Ekrem Imamoglu era considerat unul dintre cei mai puternici adversari politici ai președintelui Erdogan. Înaintea arestării sale, el era singurul candidat la desemnarea drept candidat prezidențial din partea CHP.
Cu doar o zi înainte de arestarea sa, Universitatea din Istanbul a anunțat că îi retrage diploma din cauza unor presupuse nereguli. Dacă această decizie rămâne în vigoare, Imamoglu nu va mai putea candida, deoarece Constituția Turciei prevede că președintele trebuie să aibă studii superioare.
Erdogan respinge acuzațiile opoziției
Președintele Erdogan a condamnat protestele și a acuzat opoziția că încearcă „să tulbure pacea și să polarizeze poporul”. Ministerul Justiției a negat orice implicare politică în cazul lui Imamoglu, afirmând că justiția este independentă.
Erdogan conduce Turcia de 22 de ani, dar nu mai poate candida în 2028 din cauza limitelor constituționale, cu excepția situației în care schimbă Constituția.
Arestarea lui Imamoglu și protestele ulterioare au generat tensiuni majore în societatea turcă, iar evoluția situației rămâne incertă, într-un moment în care opoziția acuză guvernul Erdogan că utilizează sistemul judiciar ca armă împotriva rivalilor politici.
Descoperă mai multe la Radio Clasic FM
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.