Protest spontan la Ministerul de Finanțe. De mâine e grevă în toată țara

Getting your Trinity Audio player ready...

Zeci de angajaţi din Ministerul Finanţelor Publice au întrerupt spontan lucrul, joi, şi au ieşit pe holurile instituţiei, pentru a protesta faţă de unele prevederi ale proiectului de Ordonanţă privind măsuri fiscal-bugetare, dar şi faţă de unele probleme mai vechi privind salarizarea angajaţilor din acest sistem.

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, afirmă că protestul este „negestionabil de către sindicate la ora actuală”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat, întrebat cum priveşte protestul de joi al angajaţilor Ministerului Finanţelor, că va încerca să îl privească la televizor, pentru că nu are cunoştinţă despre această acţiune. Sindicaliştii anunţă că protestul s-a extins la unităţi fiscale din ţară, iar în 22 august este programată o grevă de avertisment. După ce inițial Marcel Boloș nu a fost disponibil, iar fostul șef ANAF Lucian Heiuș a venit să vorbească cu angajații, între timp, ministrul Finanțelor s-a întâlnit cu funcționarii din instituție și discută cu ei.

Statul finanțistului este prioritate strategică, susțin sindicaliștii, care acuză Guvernul de lipsă de respect.

“Manifestările ad-hoc ale finanțiștilor de astăzi, 10 august 2023, sunt pe cât se poate de îndreptățite. Nicio țară nu poate fi guvernată în interesul oamenilor fără respectul și legislația potrivită pentru cei responsabi de bugetul național. În nenumărate rânduri SindFISC a atenționat guvernul asupra legiferării statutului finanțistului, esențial pentru funcționarea mecanismelor bugetare. Lipsa acestuia și lipsa de interes a guvernanților, care ne privesc doar ca niște executanți, adâncesc și mai mult obiectivul de a avea un stat modern, capabil să colecteze corect, un stat în care finanțistului este respectat la fel ca și contributorul.

Încadrarea finanțiștilor într-un sistem de creștere profesională, stimulativ și anticipativ este soluția ca bugetul acestei țări, care provine din munca și talentul milioanelor de români, să poate fi folosit pentru dezvoltarea națională.

Onorabili guvernanți, înainte de a avea fantezii sinistre atât cu sistemul bugetar cât și cu contribuabilii, ar fi bine să prezentați un plan clar de redefinire a contractului social în care finanțistul să își poată previziona cariera, să poată fi respectat și remunerat corect. Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa”, susțin aceștia.