Protest împotriva OUG 76/2018 semnat de peste 200 de personalități

Artiștii cer condiții de evaluare transparentă, profesionistă și competentă pentru proiectele culturale și respingerea unor articole din OUG 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, într-o scrisoare deschisă.

Apelul pentru o evaluare profesionistă a proiectelor culturale și cinematografice din România este semnat de 224 de profesioniști din domeniu, artiști, manageri, regizori, producători, precum și de reprezentanți ai unor instituții de profil și operatori culturali, care “își exprimă profunda îngrijorare privind modificările operate în 2018 prin Ordonanța de Urgență nr. 76/2018 privind aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative și solicită respingerea de către Camera Deputaților a articolelor 16 și 17 din respectiva ordonanță”, se arată într-un comunicat citat de Mediafax.

Semnatarii evocă un context “de funcționare precară a sectorului cultural din România, precum și al vulnerabilității statutului profesional al artiștilor și al managerilor culturali independenți, afectați de modificările recente ale Codului Fiscal” și spun că articolele 16 și 17 din Ordonanța de Urgență nr. 76/2018 “nu au nici o legătură cu programul de investiții în domeniul patrimoniului și dezvoltării infrastructurii culturale vizate de ordonanță”.

Mai mult, semnatarii arată că necesitatea celor două modificări nu a fost justificată în nici un fel în textul ordonanței de urgență și că modifică major calitatea evaluării proiectelor și programelor culturale și a proiectelor cinematografice susținute la nivel național de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Principalul reproș este adus prevederilor care impun numirea unor evaluatori din oficiu în comisiile de evaluare, care participă în mod direct la evaluarea proiectelor culturale și a producțiilor cinematografice, fără a putea fi remunerați pentru activitatea depusă, precum și, în cazul CNC, prin modificarea modului de numire a acestor comisii.

Potrivit semnatarilor, “modificările legislative precizate aduc atingere neutralității, profesionalismului și calității procesului de evaluare a proiectelor culturale și proiectelor cinematografice finanțate de AFCN și CNC”.

“În cazul AFCN, prevederile ordonanței au fost deja puse în practică la sesiunea de proiecte I/2019, producând efecte extrem de negative în procesul de selecție proiectelor culturale. Acest lucru a fost cauzat în bună măsură de lipsa de competențe profesionale a evaluatorilor numiți de Ministerul Culturii, în condițiile în care OUG 76/2018 nu prevede necesitatea calității de expert în domeniul vizat a membrului comisiei desemnat de minister. Mai mult, procesul de evaluare a fost afectat negativ și de lipsa de interes a membrilor desemnați de către minister pentru un proces de lucru solicitant și de durată în condițiile în care nu primeau o remunerație distinctă pentru timpul alocat acestei munci. Rezultatele evaluării au reflectat un punctaj aleatoriu în cazul anumitor proiecte și efectul negativ se va perpetua, diminuând totodată încrederea operatorilor culturali în capacitatea comisiilor de a asigura o corectă evaluare a proiectelor”, se arată în documentul citat.

Apelul include și susținerea deplină declarată pentru actualele echipe ale AFCN și ale Consiliului AFCN, “care prin măsurile operate recent și ariile de finanțare existente reușesc să contribuie într-o mare măsură la activitatea ONG-urilor culturale și a artiștilor liber-profesioniști și la dinamizarea sectorului cultural”, se arată în textul dat publicității.

Printre semnatari se numără producătorul Ada Solomon, coregrafii Cosmin Manolescu, Cristina Lilienfeld, foști miniștri ai Culturii ca Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu, regizori ca Radu Jude și Alexandru Solomon și Dragoș Neamu, coordonatorul Departamentul de Relații Internaționale și Proiecte Culturale al Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Șerban Sturdza și alte personalități active în domeniu.