- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Proiect nou pentru educația sanitară
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Recent a fost lansat la Palatul Victoria, proiectul “Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară – Ai grijă de sănătatea ta!” în cadrul unui eveniment organizat de Cancelaria Prim-ministrului României în colaborare cu Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.
Proiectul propune un model de medicină a stilului de viață, cunoscut și sub denumirea de sănătate comportamentală, cu scopul de a preveni patologii cu impact negativ asupra indicatorilor de sănătate din România, precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerele. Implementarea acestuia va fi coordonată de o echipă multidisciplinară (rețea) de profesioniști în sănătate și domeniul social.
Evenimentul marchează deschiderea dialogului între specialiștii din diverse domenii vizate (medici de familie, asistenți medicali comunitari, farmaciști, asistenți sociali, psihologi) și autoritățile centrale, județene și locale. Aceștia vor contribui la modelarea, evaluarea și extinderea viitoare a proiectului, consolidând astfel rolul prevenției și educației pentru sănătate în România.
În deschiderea evenimentului, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, a salutat inițiativa, evidențiind importanța parteneriatului real între administrație, organizații neguvernamentale și profesioniști din domeniul sănătății. Ghigiu a exprimat încrederea că proiectul va aduce plusvaloare, în special în comunitățile cu acces dificil la infrastructura medicală modernă, servind totodată drept model pentru alții. A transmis felicitări pentru inițiativă și a asigurat sprijinul Guvernului pentru implementarea proiectului.
Contextul proiectului se bazează pe necesitatea dezvoltării structurală a prevenției și medicinei stilului de viață în România, în conformitate cu indicatorii de sănătate, cum ar fi speranța de viață la naștere și rata mortalității evitabile sau tratabile. Aceste aspecte plasează România pe ultimele poziții în clasamentele europene. Raportul recent al Comisiei Europene, intitulat “Profilul de țară în ceea ce privește sănătatea România, 2021”, subliniază că aproape jumătate din totalul deceselor din 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, cum ar fi consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și nivelul scăzut de activitate fizică.
Proiectul “Sănătatea Comportamentală prin Rețeaua Comunitară – Ai grijă de sănătatea ta!” va opera în 20 de comunități din 7 județe: Buzău, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman. Acesta este implementat de Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate și este finanțat în cadrul Programului competitiv de granturi regionale “Solutions for Healthy Communities Grant” al MSD.