Profesorii au respins oferta Guvernului – surse

greva

Liderii celor trei federații din Educație, care s-au întors la Palatul Victoria, miercuri seară, i-au anunțat pe reprezentanții Guvernului că profesorii – aflați în grevă din 22 mai – resping ultima ofertă salarială, conform surselor Edupedu.ro. Negocierile continuă pentru găsirea unei alte formule.

Întâlnirea liderilor sindicali cu reprezentanții Guvernului a început la ora 19.00.

Profesorii și angajații din educației au respins oferta propusă de guvern, potrivit surselor Edupedu.ro. Atât Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cât Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

La această oră, liderii sindicali negociază cu reprezentanții Guvernului o altă soluție, mai scrie Edupedu.ro.

Ultima ofertă a Guvernului pentru profesori: Creștere salarială de 1.000 de lei brut de la 1 iunie

Ultima ofertă pe care Guvernul le-a făcut-o miercuri sindicatelor din educație a fost creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut lunar de la 1 iunie, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, ce se va regasi în viitoarea lege a salarizării. Pentru personalul nedidactic, creșterea salarială ar urma să fie de 400 de lei brut lunar (în jur de 260 de lei net).

Oferta pentru profesori era următoarea:
  • „Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în Legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar.
  • În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie.
  • Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”.

Impactul bugetar pentru aceste majorări de 1.000, respectiv 400 de lei va fi de aproximativ două miliarde de lei pe 7 luni, conform unor surse oficiale.

Potrivit acelorași surse, se avea în vedere renunțarea la măsura acordării de vouchere.