- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Probioticele Lactobacillus reuteri reduc semnificativ simptomele autismului
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Un studiu international condus de un grup de cercetători italieni, a făcut o descoperire remarcabilă în domeniul tratamentului autismului, arătând că o tulpină specifică a bacteriei Lactobacillus reuteri, un probiotic prezent în mod normal în microflora intestinală, poate reduce semnificativ simptomele psihosociale ale tulburărilor din spectrul autist. Această concluzie este rezultatul unui studiu clinic internațional desfășurat pe o perioadă de trei ani și a cărui publicare a avut loc miercuri în jurnalul științific Cell Host & Microbe.
Studiul, în care au participat Policlinico Tor Vergata și Fundația Santa Lucia IRCCS din Roma, a implicat 43 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani. Cercetarea a demonstrat că ingestia unei combinații specifice de Lactobacillus reuteri, conținând tulpinile ATCC-PTA-6475 și DSM-17938, a îmbunătățit comportamentul prosocial al participanților.
Luigi Mazzone, medic specializat în neuropsihiatrie pediatrică la Policlinico Tor Vergata, a declarat că, deși pacienții nu au prezentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor generale, s-au observat beneficii clare în funcționarea socială, în special în privința abilităților sociale adaptative.
„Pacienții pe care i-am inclus, deși nu au prezentat o îmbunătățire a simptomelor generale, au avut beneficii clare în funcționarea socială, în special în privința abilităților sociale adaptative”, a afirmat dr. Mazzone.
Studiul a atras atenția asupra potențialului terapeutic al probioticelor în tratarea autismului, iar cercetătorii italieni susțin că este esențial să se efectueze studii mai ample pentru a investiga efectele specifice ale tulpinilor individuale asupra simptomatologiei autiste.
„Tulburarea de spectru autist, care în Italia are o incidență de 1 la 77 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani, este una dintre afecțiunile asupra cărora s-a concentrat cel mai mult acest studiu, ce a vizat o mai bună înțelegere a relației dintre axa intestin-creier și simptomele caracteristice autismului”, a explicat Elisabetta Volpe, directoare a Laboratorului de Neuroimunologie Moleculară din cadrul Fundației Santa Lucia.
Această descoperire deschide noi direcții de cercetare și oferă speranțe pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de autism, evidențiind legătura complexă dintre sănătatea intestinală și funcționarea creierului.