- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Prințesa moștenitoare a Spaniei, Leonor de Borbón y Ortiz, a depus jurământul pe Constituție
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Prințesa Coroanei Spaniei, Leonor de Borbón y Ortiz, a sărbătorit împlinirea vârstei de 18 ani printr-un eveniment fastuos, marcând astfel continuitatea monarhiei constituționale a țării. Ceremonia a avut loc în Camera Deputaților, unde Leonor de Borbón y Ortiz a jurat să „păstreze și să respecte Constituția și legile”, exprimând în același timp loialitate față de tatăl său, Regele Felipe VI.
După ceremonie, într-un discurs scurt la Palatul Regal, prințesa a declarat: „Vă cer să aveți încredere în mine, așa cum am toată încrederea mea în viitorul națiunii noastre”. Acest eveniment marchează procesul care îi permite să moștenească coroana imediat dacă tatăl ei nu ar mai putea îndeplini îndatoririle regale. Francina Armengol, Președintele Camerei Deputaților, a descris-o pe tânăra prințesă ca fiind un „reprezentant demn al unei țări moderne deschise către lume”.
Toată solemnitatea și fastul care însoțesc marile evenimente regale au fost prezente pentru a conferi un caracter istoric acestei proceduri, legiferate în Constituție, pe care spaniolii au mai văzut-o acum 37 de ani, când Regele Felipe, pe atunci prințul moștenitor, a rostit același jurământ la împlinirea vârstei de 18 ani.
Cu toate acestea, absențele din această zi au fost la fel de notabile ca și prezențele. Trei miniștri din partea reprezentanților minoritari din guvernul socialist, precum și parlamentarii partidelor regionale și separatiste catalane, basce și galiciene, aliați indispensabili ai coaliției guvernamentale, au evitat evenimentul. Aceasta indică faptul că monarhia în Spania nu mai beneficiază de sprijinul covârșitor pe care l-a avut până la începutul secolului.