Primul disc înregistrat în România şi prima producţie de casete audio, într-o expoziţie Electrecord

Primul disc înregistrat la Electrecord, prima înregistrare stereo şi prima producţie de casete audio din România pot fi văzute la Expoziţia audio-video cu materiale din Fonoteca de aur a Casei de Discuri Electrecord, deschisă sâmbătă seara, la Târgu Mureş, în cadrul proiectului cultural “100 de ani în 10 zile”, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

În expoziţia găzduită de Cetatea Medievală din Târgu Mureş, pot fi urmărite momente importante din istoria casei de discuri şi pot fi aflate informaţii inedite: că primul disc Electrecord a apărut în 1934, că în anul 1967 s-a trecut de la discul de ebonită la cel de vinil, cunoscut ca LP sau că în anul 1973, în studiourile Electrecord, pentru prima dată în România, se înregistra stereo.

De asemenea, expoziţia prezintă şi faptul că, în anul 1983, au fost produse pentru prima dată în România casetele audio.

Din 1932, anul înfiinţării, deci de 88 de ani, Electrecord scrie coloana sonoră a vieţii de zi cu zi în România, ani în care s-a scris şi s-a cântat muzica pe care românii au visat, au sperat, au suferit, s-au bucurat şi au trăit, ani presăraţi cu recorduri, momente înălţătoare, decăderi şi reveniri spectaculoase. (…) Deţinând un patrimoniu cultural reprezentativ pentru cultura muzicală românească, o zestre culturală inestimabilă cu valoare de blazon pentru spiritualitatea noastră naţională, am considerat că avem responsabilitatea de a promova valorile culturale româneşti. În prezent nu există nicio altă instituţie la nivel naţional care să facă posibilă promovarea şi revigorarea imaginii României în lume prin muzică aşa cum o poate face instituţia culturală Electrecord. Fondul de înregistrări creat de Electrecord în lunga sa existenţă constituie obiectul producţiei noastre, reprezentând o adevărată antologie a culturii muzicale naţionale şi universale“, a arătat Raul – Felix Hodoş, preşedintele Asociaţiei Transilvane pentru Cultură din Târgu Mureş, coordonatorul proiectului cultural “100 de ani în 10 zile”.

Catalogul Electrecord prezintă peste 6000 de albume, reprezentând repertoriul editat şi îmbunătăţit an de an.

Asociaţia Transilvană pentru Cultură din Târgu Mureş organizează, în perioada 18 – 28 octombrie, la Târgu Mureş, manifestări ocazionate de sărbătorirea Centenarului României Mari.

În Expoziţia audio-video cu materiale din Fonoteca de aur a Casei de Discuri Electrecord de la Târgu Mureş pot fi văzute şi lucrări ale pictorului Petre Antonescu.

Partenerii proiectului cultural “100 de ani în 10 zile” sunt Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, Municipiul Târgu Mureş, Institutul de Cercetări Socio-Umane “Gheorghe Şincai” al Academiei Române, Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Electrecord SA, Royal Studio Production.