Primul concert de operă într-un vulcan stins din ţară, în cadrul evenimentului ‘Ziua Pietrei’

Un concert de operă într-un vulcan stins va avea loc, în premieră în România, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului “Ziua Pietrei” care se va desfăşura sâmbătă în localitatea braşoveană Racoş.

Potrivit organizatorilor, în cadrul manifestării vor mai avea loc expoziţii, ateliere pentru copii, demonstraţii de cioplit şi sculptat în piatră, tir cu arcul, spectacol de teatru, proiecţii de filme, demonstraţii de dans, târg de produse locale.

Este un eveniment care are ca scop promovarea comunităţii din Racoş şi a Complexului geologic din localitate. Pentru prima dată în România, m-am interesat şi nu s-a mai organizat, va avea loc primul concert de operă din ţară care se desfăşoară în interiorul unui vulcan, vulcanul stins din Complexul geologic Racoş. Concertul va fi susţinut de soliştii Operei Braşov Sonia Hazarian, Liviu Iftene, Sena Ducariu şi Izabela Dicu. Concertul va dura o oră. Restul activităţilor vor avea loc în curtea Castelului Sukosd Bethlen din Racoş, iar turiştii vor intra pe poarta principală a acestuia, care nu s-a mai deschis de 30 de ani. Pe vremuri era poarta nobililor. Accesul în castel al vizitatorilor se face pe o poartă secundară în restul zilelor. Prima ediţie desfăşurată anul trecut, în 5 noiembrie, a fost una foarte reuşită la care au participat un număr mare de turişti. Sperăm să fie la fel şi în acest an“, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, managerul proiectului, Cătălin Cantor, de la Asociaţia Carpaterra.

Evenimentul se desfăşoară în aer liber şi are scopul de a promova comunitatea din Racoş, o zonă săracă a judeţului cu multe obiective nedescoperite de turişti.

Pe parcursul zilei, turiştii vor avea la dispoziţie un târg de produse locale. Începând cu ora 10,00, timp de o oră jumătate vor avea loc demonstraţii de dans susţinute de ansamblurile ”Rozmaring”, ”Mândruţele” şi ”Iubăreţii”, care reprezintă cele trei etnii ale localităţii: români, maghiari şi romi. Timp de trei ore, între 10,00 şi 13,00, vor fi proiecţii succesive ale filmului 3D ”Istoria Geoparcului Perşani”.

În incinta Castelului Sukosd Bethlen, vizitatorii vor putea admira expoziţia ”Istoria Arheologică a zonei”, dedicată săpăturilor arheologice desfăşurate la Racoş-Tipia Ormenişului între anii 1980-2010. Copiii vor putea participa la tir cu arcul în curtea castelului, cu maestrul Deneş Alexandru din Jimbor, la ateliere – “Vulcanii pe înţelesul celor mici” şi la demonstraţii de cioplit şi sculptat în piatră alături de părinţi.

De la ora 11,00 şi de la 14,30 se vor desfăşura excursii ghidate în Complexul Geologic Racoş.

Spectacolul de teatru ”Micul prinţ”, adaptare după Antoine de Saint-Exupery, prezentată de Asociaţia Museion începe la ora 14,00 şi va dura două ore. Urmează de la ora 17,00 concertul de operă în vulcanul stins, iar de la 20,00, timp de o oră şi jumătate, în curtea castelului va avea loc vizionare de filme. Evenimentul se va încheia cu un spectacol de lasere.

Evenimentul este realizat de Asociaţia Carpaterra prin proiectul ”Vulcanul Racoşului – resursă de dezvoltare culturală”. Proiectul este cofinanţat de Consiliul Judeţean.

Comuna Racoş se află la 68 de km de municipiul Braşov şi se poate ajunge cu maşina pe DN 13 Braşov-Târgu-Mureş sau cu trenul.