- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Primele plăți din fondul de relansare s-ar putea face în iulie
Primele plăți din uriașul fond de relansare economică al UE ar putea fi făcute în iulie, în ciuda unor negocieri dificile și unui start lent al planului, scrie AFP, citată de Agerpres. Portugalia a depus deja proiectul și alte țări au anunțat că vor face în curând același lucru. România, pe de altă parte, a anunțat că va trimite PNRR la Bruxelles abia în 31 mai.
Spre uşurarea Bruxellesului, săptămâna trecută au fost trecute două obstacole importante în calea pachetului de granturi şi împrumuturi de 672 miliarde de euro, cât reprezintă Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, elementul central al fondului istoric de relansare economică de 750 de miliarde euro.
Curtea Constituţională a Germaniei a respins o contestaţie de blocare a ratificării acordului, iar Portugalia a devenit primul membru UE care şi-a prezentat planul de cheltuieli.
„A fost o săptămână foarte bună”, a declarat pentru AFP un înalt oficial al UE.
Încă o duzină de state membre – inclusiv un actor important, Franţa – ar trebui să urmeze exemplul în această săptămână, predând ceea ce oficialii avertizează că sunt documente în medie de 50.000 de pagini.
Acest lucru va permite Comisiei Europene să petreacă două luni studiind ceea ce vor fi în cele din urmă 27 de planuri naţionale de investiţii şi reforme.
Dacă vor trece, statele membre vor avea nevoie de până la patru săptămâni pentru a-şi da unda verde şi apoi, a spus un oficial, „vom vedea că banii vor începe să curgă în iulie”.
Planul UE de 750 miliarde de euro pentru relansarea post-pandemie a fost convenit în iulie 2020, astfel că se va împlini un an de la decizia istorică a Uniunii Europene de a pune în comun datoria pentru a finanţa pachetul de relansare economică.
Şi ceea ce odată părea un exerciţiu extrem de ambiţios a fost eclipsat de adoptarea de către Statele Unite a unui plan de infrastructură de 1,9 trilioane de dolari.
SUA au avansat și cu vaccinările împotriva coronavirusului, ceea ce înseamnă că economia lor va ieşi din lockdown mai repede decât cele din Europa.
Şefii UE rămân optimişti.
„Obiectivul nostru este să aprobăm toate planurile până în vară”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.