- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Primele imagini transmise din apropierea planetei Pluto.
Primele imagini detaliate transmise de naveta spaţială New Horizons din apropierea planetei Pluto.
Specialiştii NASA au făcut publice miercuri, 15 iulie, imagini transmise de naveta spaţială New Horizon în care apar munţi de gheaţă foarte înalţi, de aproape 3350 de metri, între care se afla o scoarţă tânără din punct de vedere geologic, lipsită de cratere. Oamenii de ştiinţă nu-şi pot explica deocamdată lipsa creterelor deoarece, conform teoriilor de până acum, scoarţa ar fi trebuit să prezinte numeroase urme de impact ale meteoriţilor şi asteroizilor care au căzut pe planetă. O teorie viabilă ar fi aceea că sub scoarţă s-ar afla un ocean, sau ar avea loc activităţi geologice care generează căldură. O altă surpriză a fost aceea că fotografiile transmise au relevat pe Charon – principalul satelit al lui Pluto – văi, piscuri şi canioane uriaşe constituind dovezi ale unei activităţi geologice interne, contrar teoriilor de până acum care susţineau că acest corp ceresc este “mort” din punct de vedere geologic.
Semnalul radio transmis de New Horizons a parcurs 4,88 miliarde de kilometri şi a ajuns pe Terra după patru ore şi jumătate.
Naveta spaţială a ajuns marţi, la ora 14:49 (GMT+3), la cea mai mică distanţă de planeta Pluto – de numai 12500 km – după o călătorie de nouă ani şi jumătate. După o serie de cercetări New Horizon a ieşit de pe orbită urmând să exploreze Centura Cuiper, o centură de materie primordială ce înconjoară Sistemul Solar, care se extinde de la orbita planetei Neptun în afara Sistemului Solar.