×

Prețul petrolului se prăbușește cu aproape 8% pe fondul războiului comercial dintre SUA și China

Prețul petrolului se prăbușește cu aproape 8% pe fondul războiului comercial dintre SUA și China

Prețurile internaționale ale petrolului au suferit vineri cea mai abruptă scădere din ultimii patru ani, după ce China a anunțat impunerea unor tarife vamale de 34% pentru toate bunurile americane, ca reacție la noile măsuri protecționiste ale administrației Trump, relatează Reuters.

Cotații în picaj, minime istorice

Petrolul Brent a pierdut 5,55 dolari (-7,9%), ajungând la 64,59 dolari/baril. WTI (West Texas Intermediate), etalonul pieței americane, a coborât cu 5,87 dolari (-8,8%), până la 61,04 dolari/baril. Ambele au atins, în cursul sesiunii, cele mai scăzute niveluri din 2021.

Este cel mai mare declin săptămânal din ultimii doi ani pentru ambii indici de referință.

Războiul tarifelor amplifică incertitudinea globală

Tensiunile comerciale dintre cele mai mari două economii ale lumii au provocat turbulențe puternice pe piețele financiare internaționale și temeri privind o posibilă recesiune globală. JP Morgan a ridicat probabilitatea unei recesiuni mondiale până la 60%, de la 40% anterior.

„Testul real va fi dacă aceste tarife vor persista și vor reduce cererea globală de petrol – ceea ce piața pare să anticipeze deja. Cert este că incertitudinea va domina în continuare”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior la BOK Financial.

OPEC+ își majorează producția

În același timp, OPEC+ a anunțat accelerarea creșterii producției începând cu luna mai – până la 411.000 barili/zi, de la 135.000 cât era planificat anterior. Anunțul a accentuat presiunea descendentă asupra prețurilor.

Goldman Sachs și HSBC reduc estimările de preț

Goldman Sachs a redus previziunile pentru decembrie 2025 cu 5 dolari: Brent – 66 USD/baril, WTI – 62 USD/baril. HSBC a revizuit în scădere prognoza privind cererea globală de petrol în 2025, de la 1 milion la 0,9 milioane barili/zi.

„Riscurile pentru piața petrolului sunt orientate clar în jos, în special pentru 2026, din cauza potențialului de recesiune și al creșterii ofertei OPEC+”, a precizat Daan Struyven, șeful cercetării pe energie la Goldman Sachs.

Tablou general sumbru

Chiar dacă petrolul și gazele nu sunt afectate direct de tarifele impuse de SUA, impactul economic al unui război comercial global – prin inflație, încetinirea cererii și scăderea încrederii – începe deja să se resimtă acut pe piețele de energie. Analiștii avertizează că volatilitatea va rămâne ridicată în perioada următoare.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura