- Autostrada Sibiu-Pitești: avans de 10 luni în construcție, dar probleme de sol instabil la tunelurile montane
- Oamenii de știință au identificat genele care pot îndulci roșiile
- Ședință de Guvern: notariatele intră în era digitală
- Prețul petrolului ar putea scădea cu 40% dacă se renunță la reducerile de producție
- Dezvăluiri despre călătoriile liderilor PSD cu un jet privat la Nisa în 2022 pe banii Nordis
Prețul petrolului ar putea scădea cu 40% dacă se renunță la reducerile de producție
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Experții pieței energetice avertizează că o renunțare la actualele reduceri de producție ale OPEC+ ar putea declanșa un declin abrupt al prețurilor petrolului, care ar putea ajunge între 30 și 40 de dolari pe baril – o scădere de aproximativ 40% față de nivelurile actuale, potrivit unui raport al CNBC.
Tom Kloza, director global de analiză energetică la OPIS, a declarat că în lipsa unui acord pentru controlul producției, piața petrolului ar putea intra într-o perioadă dificilă, cu prețuri ce ar ajunge la minime istorice. Henning Gloystein, șeful departamentului de energie al Eurasia Group, consideră că o relaxare completă a restricțiilor de producție ar putea determina o scădere bruscă a prețurilor, iar analistul Saul Kavonic de la MST Marquee avertizează că o astfel de acțiune ar putea declanșa „un război al prețurilor” pentru câștigarea cotei de piață.
În prezent, barilul de țiței Brent se tranzacționează la 72 de dolari, iar West Texas Intermediate la 68 de dolari. Deși există speculații privind o eventuală renunțare la reducerea producției, se așteaptă ca OPEC+ să opteze pentru o abordare prudentă, menținând actuala limitare de 2,2 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului, pentru a evita o scădere prea bruscă a prețurilor.
Factorii de presiune asupra pieței includ redresarea economică inegală în diferite regiuni post-Covid, cererea scăzută din China și creșterea ofertei din țări precum SUA, Canada și Brazilia. În acest context, analiștii Citi estimează un preț mediu de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul Brent în 2025, reflectând incertitudinile pieței.
Un alt factor de risc îl reprezintă o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, fapt care ar putea intensifica producția internă de petrol în SUA și, implicit, oferta globală, ceea ce ar contribui la presiuni suplimentare asupra prețurilor și ar putea deschide calea unui nou conflict comercial cu China.