- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
- Garduri solare, nouă inovație pentru producția de energie verde
- Dacia demarează un program de concedieri voluntare
- Ordinea internațională amenințată la un nivel nemaiîntâlnit de la Războiul Rece
Președintele SUA a ținut un discurs către națiune din Biroul Oval
Președintele american Joe Biden a ținut un discurs în Biroul Oval, în care a trăsă o legătură între conflictele în desfășurare din Ucraina și Israel, și a solicitat Congresului să aprobe un pachet de ajutor pentru ambele națiuni. Deși nu a specificat suma exactă necesară, se așteaptă ca Biden să solicite 100 de miliarde de dolari.
Prin discursul său, Biden a subliniat amenințările comune reprezentate de Hamas și Putin, descriindu-i ca fiind dornici de a anihila democrațiile vecine. El a subliniat gravitatea situației din Ucraina, argumentând că, dacă ambițiile lui Putin nu sunt ținute sub control, nu se vor limita doar la Ucraina.
Președintele a denunțat acțiunile Hamas ca fiind “rău pur și simplu” și a subliniat că nu există o prioritate mai mare pentru el decât siguranța americanilor reținuți ostatici. În același timp, Biden a subliniat importanța ajutorării Israelului și Ucrainei, argumentând că succesul acestor două națiuni este vital pentru securitatea națională a Americii.
Discursul său a abordat și sentimentul comun al americanilor că aceste conflicte sunt îndepărtate, dar a subliniat de ce este esențial să se asigure succesul Israelului și Ucrainei pentru securitatea SUA. În încheiere, Biden a explicat necesitatea sprijinului american pentru Israel și Ucraina, menționând că teroriștii și dictatorii trebuie să “plătească un preț”.
Această adresare rareori făcută în Biroul Oval subliniază angajamentul continuu al administrației Biden de a aborda amenințările externe și de a consolida relațiile SUA cu aliații săi internaționali.
Reacții politice la discursul președintelui
Discursul președintelui Joe Biden, care a legat conflictele din Ucraina și Israel și a solicitat sprijin financiar pentru ambele țări, a stârnit reacții imediate din partea unor republicani importanți. Senatorul din Ohio, JD Vance, care se opune ajutorului suplimentar pentru Ucraina, a criticat discursul, numindu-l “dezgustător”.
Vance a acuzat pe Twitter că Biden utilizează tragediile din Israel pentru a-și promova “politica dezastruoasă” în Ucraina în fața americanilor sceptici, subliniind diferențele semnificative între cele două țări și problemele cu care se confruntă. El consideră că utilizarea situației din Israel ca acoperire politică este ofensatoare.
Senatorul din Tennessee, Marsha Blackburn, a exprimat, prin intermediul platformei X, nemulțumirea față de legarea ajutorului pentru Israel de cel pentru Ucraina sau situația de la graniță, sugerează că aceste probleme ar trebui abordate separat.
În plus, senatorul din Arkansas, Tom Cotton, a fost dezamăgit că Biden nu a acordat mai multă atenție Iranului în discursul său. Cotton a cerut ca președintele să avertizeze Iranul imediat cu privire la un răspuns masiv din partea SUA în cazul unui atac asupra americanilor de către proxy-urile iraniene, tratând astfel de atacuri ca acțiuni directe ale Iranului împotriva SUA.
Aceste reacții evidențiază diviziunile politice semnificative cu privire la politica externă a SUA și modul în care administrația Biden ar trebui să abordeze conflictele în curs de desfășurare și relațiile cu alte țări. Criticile aduse de senatorii republicani subliniază dificultățile în atingerea unui consens în aspectele cheie ale politicii externe într-un climat politic polarizat.