- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Președintele Klaus Iohannis: Marcăm începutul celui mai dificil an universitar din 1989 încoace
Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea noului an universitar de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. Șeful statului a spus în discursul său că anul universitar care tocmai a început va fi „fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace” din cauza pandemiei de coronavirus.
„Astăzi marcăm începutul unui nou an universitar, acesta fiind, fără îndoială, cel mai dificil an universitar din 1989 încoace.
Regulile de distanțare socială necesare în contextul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19 îngreunează un proces educațional în care mentoratul are un rol central.
Sunt totuși convins că veți găsi modalitățile cele mai bune de a asigura atât calitatea actului educațional, cât și protejarea comunității academice de riscul contaminării cu noul coronavirus”, a spus președintele României la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică.
Președintele României a vorbit și despre felul în care a fost afectat actul cultural de pandemie și de restricțiile impuse pentru a opri răspândirea virusului.
„Anul acesta nu a fost greu doar pentru educația din domeniul artelor, ci și pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să țină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare.
Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului și public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranța întregii societăți.
În același timp, sunt conștient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituțiile de cultură, actori, regizori, cineaști și creatori de conținut media și tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autoritățile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluții adecvate acestui segment profund afectat de pandemie”, a adăugat Klaus Iohannis.
„Cu prilejul deschiderii noului an universitar, țin să aduc în discuție subiectul libertății academice și al dreptului la cunoaștere fără nici un fel de îngrădiri ideologizante, mai ales având în vedere că educația umanistă, care include artele, este o piatră de temelie a societăților noastre.
Democrația și pluralismul se bazează tocmai pe aceste principii și pe autonomia universitară, ca valori pe care, de altfel, s-a construit întreaga Europă modernă căreia îi aparținem.
Libertatea de conștiință, libertatea de mișcare și de asociere, libertatea de exprimare, dreptul la învățătură, toate aceste fundamente constituționale ale democrației sunt exemplificate, exersate și dezvoltate în mediul universitar, ceea ce contribuie semnificativ la asumarea lor în rândul întregii societăți.
De aceea, afectarea acestor libertăți, oricând, oriunde și prin orice mijloace, de către entități retrograde, este de neconceput și de netolerat.
Mediul universitar românesc trebuie să rămână și să se dezvolte ca un spațiu al libertății, deschis dezbaterii, în care puncte de vedere diferite, complexe și îndrăznețe să dea contur viitorului.
Respectând litera și spiritul Constituției, idealurile Revoluției Române de care vorbește primul ei articol, mă voi opune oricăror ingerințe politice menite să deturneze școala românească de la misiunea ei, aceea de a contribui la o Românie europeană prin valori și prin educație.
Nu există altă educație universitară decât cea autonomă, bazată pe valori cardinale precum libertate, toleranță, diversitate, încredere, respect, incluziune socială”, a concluzionat președintele.