- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Președintele Iohannis onorat cu Premiul pentru Leadership Internațional de către Consiliul Atlantic
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost distins cu prestigiosul premiu „Distinguished International Leadership” pentru anul 2024, oferit de Consiliul Atlantic din Statele Unite ale Americii. Distincția i-a fost acordată în recunoașterea carierei sale exemplare și a influenței sale ca lider transatlantic și european. Klaus Iohannis devine astfel primul șef de stat european care primește această onorare în cei 24 de ani de la înființarea premiului.
Ceremonia de acordare a premiului a avut loc la Washington, D.C., unde președintele Iohannis a subliniat dedicarea premiului către poporul român și consolidarea legăturilor dintre România și Statele Unite. „Îl accept ca o recunoaștere a conducerii României, în ultimii 20 de ani, ca membru demn al NATO și partener și prieten al SUA”, a declarat președintele.
În discursul său, Iohannis a evidențiat rolul României ca exemplu în Europa Centrală și de Est, în apărarea Flancului Estic al NATO și în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept. „Eforturile românești au rezultate care depășesc cu mult granițele noastre naționale; de fapt, acestea au contribuit la consolidarea Europei și a alianței transatlantice și merită să fie recunoscute”, a adăugat el.
Un punct important al discursului său a fost ajutorul acordat de România Ucrainei în contextul conflictului recent, subliniind poziția României în prima linie a eforturilor de ajutorare. Peste 7,5 milioane de ucraineni au trecut granița în România, iar țara noastră a facilitat tranzitul a aproximativ 40 de milioane de tone de cereale ucrainene prin porturile românești.
Președintele Iohannis a încheiat discursul mulțumindu-i lui Fred Kempe, președintele Consiliului Atlantic, și fostului consilier pentru securitate națională, Stephen Hadley, pentru recunoașterea eforturilor României.
Klaus Iohannis a început vizita sa în SUA cu o întâlnire cu președintele Joe Biden la Casa Albă, iar în programul său urmează o întâlnire cu președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.
Consiliul Atlantic, fondat în 1961, este un think tank influent în domeniul afacerilor internaționale și premiază anual lideri care contribuie semnificativ la consolidarea legăturilor transatlantice. Printre laureații anteriori se numără președinții SUA, șefi de stat europeni și alți lideri globali.
Această distincție subliniază recunoașterea internațională a eforturilor României sub conducerea lui Klaus Iohannis și reafirmă poziția țării ca un actor stabil și de încredere pe scena internațională.