Premiul Nobel pentru Economie 2024 acordat pentru studiul inegalității

Getting your Trinity Audio player ready...

De ce unele țări sunt mai bogate decât altele?

Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson au primit Premiul Sveriges Riksbank pentru Științe Economice în Memoria lui Alfred Nobel 2024 pentru cercetările lor asupra diferențelor economice dintre națiuni. Studiile lor s-au concentrat pe impactul colonizării europene asupra economiilor din diverse țări, explicând de ce unele națiuni au prosperat, în timp ce altele au rămas în urmă.

Cei trei economiști au explorat cum instituțiile create în perioada colonială au modelat dezvoltarea economică a țărilor. În anumite regiuni, europenii au implementat instituții extractive, care aveau ca scop exploatarea resurselor locale în beneficiul colonizatorilor. Aceste instituții au fost frecvente în zone unde clima sau bolile împiedicau stabilirea durabilă a coloniștilor, cum ar fi în multe părți din Africa Sub-Sahariană și Asia de Sud. În schimb, în regiunile mai favorabile colonizării, precum America de Nord sau Australia, au fost stabilite instituții mai incluzive, similare celor din țările europene de origine.

Acest contrast a dus la o evoluție diferită a economiilor, țările care au avut instituții incluzive reușind să-și construiască economii mai puternice, în timp ce cele cu instituții extractive au rămas în urmă. Potrivit Academiei Regale Suedeze de Științe, locurile care erau relativ prospere la momentul colonizării au devenit unele dintre cele mai sărace în prezent.

Premiul de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de dolari) a fost acordat celor trei cercetători pentru impactul major pe care l-au avut asupra modului în care este înțeleasă dezvoltarea economică. Acemoglu, Johnson și Robinson au subliniat că dezvoltarea economică nu este întotdeauna pozitivă dacă este bazată pe exploatare și extragere de resurse, un aspect esențial pentru înțelegerea inegalităților economice globale.