POT sau partidul care poate împinge pe oricine în Parlament

Getting your Trinity Audio player ready...

Partidul Oamenilor Tineri: candidați cu condamnări, dosare penale și legături controversate

Partidul Oamenilor Tineri (POT), o formațiune politică recent intrată în competiția electorală, se confruntă cu controverse serioase legate de integritatea candidaților săi. O analiză publicată de G4Media.ro scoate la iveală prezența pe listele electorale a unor persoane cu condamnări penale, dosare deschise sau implicări în scandaluri de corupție.

  1. Răzvan Mirel Chiriță
    Pe locul 1 al listei pentru Camera Deputaților din București, Chiriță este inculpat într-un dosar DNA legat de achiziții publice supraevaluate în perioada pandemiei. Firma sa, Solutions Line SRL, ar fi adus Primăriei Slatina un prejudiciu de 2,5 milioane de lei. În prezent, dosarul se află în faza de cameră preliminară. Contactat de presă, Chiriță a refuzat să comenteze.
  2. Petru Octav Ursăscu
    Candidat pentru Senat la Călărași, Ursăscu a fost condamnat în 2022 pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Testele biologice au indicat o alcoolemie de până la 1,10‰. Întrebat despre incident, Ursăscu a catalogat evenimentul drept o „eliberare de sub jug” post-pandemică.
  3. Relu Florin Merișanu
    Candidat pentru Senat din Mehedinți, Merișanu a fost prins furând un acumulator de bormașină în valoare de 139 de lei dintr-un magazin Leroy Merlin în 2022. Deși a recunoscut fapta, procesul penal a fost închis, considerându-se că nu există interes public pentru urmărirea cazului.
  4. Daniel Mihai Plai
    Pe locul 1 în județul Arad, Plai a fost condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru implicarea într-un dosar de fraudare a unui examen militar. DNA a stabilit că subiectele au fost furnizate contra cost, în detrimentul candidaților corecți.
  5. Marian Rizea
    Candidat în Vâlcea, Rizea este fost ofițer al Securității, declarat de instanță drept vinovat pentru încălcarea drepturilor omului înainte de 1989. Ulterior, a ocupat diverse funcții în cadrul SRI și a fost consilier personal în Guvernul Dăncilă.

Anamaria Gavrilă, președinta POT, a minimalizat controversele, sugerând că situații similare există și în alte formațiuni. „La SOS (partidul condus de Diana Șoșoacă – n.r.) ce ați descoperit? Când descoperiți pe toți ceilalți de la celelalte partide, atunci voi comenta și eu”, a declarat Gavrilă.

Dezvăluirile ridică semne de întrebare privind criteriile de selecție ale candidaților POT, un partid care și-a propus să reprezinte o alternativă pentru electoratul tânăr. Într-un context în care integritatea este un subiect tot mai important pentru votanți, cazurile scoase la iveală de presă pot afecta serios credibilitatea formațiunii.