Posibile scenarii pentru încetarea războiului din Ucraina
Cum ar trebui să se termine războiul? Sunt posibile trei scenarii
Putin înlăturat sau ucis
În primul rând, Putin ar putea fi înlăturat, răsturnat, ucis. Nu trebuie subestimat nivelul de furie și frustrare din Rusia, inclusiv de metodele staliniste de suprimare a oricărei forme de opoziție.
Multe elite părăsesc țara deja. În cadrul armatei și în cercurile oligarhice, poate exista o conștientizare tot mai mare că atitudinile inumane ale președintelui au devenit intolerabile. Este un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil.
Putin este instruit de KGB, miroase intrigile. Până acum nu există nimic care să indice o pierdere a controlului sau o reducere a puterii.
Rusia pierde războiul și se retrage
În al doilea rând, Rusia ar putea pierde războiul. Invadatorii vor continua să facă victime, iar mulți soldați vor dezerta. În cele din urmă, ceea ce a mai rămas din armată se va retrage în mod rușinos. Acesta este, de asemenea, un scenariu posibil, dar, din păcate, nu foarte probabil.
Rezistența ucraineană este capabilă să respingă o serie de atacuri, dar nu suficient de puternică pentru a relua integral teritoriul ocupat de soldații ruși. În plus, Putin, încolțit, este puțin probabil să-și vină în fire.
Un Putin care nu mai are nimic de pierdut, dar forțat să cedeze în fața Ucrainei în acest război, sprijinită de armele NATO, este probabil să facă orice pentru a preveni tocmai asta.
Situația noastră actuală ar trebui să ne deschidă ochii și mai larg la problema mai profundă a unei susceptibilitati similare în Statele Unite și alte țări cu arme nucleare – și la cât de puține verificări există cu adevărat asupra liderilor care au posibilitatea să folosească cele mai distructive arme.
Diplomația rămâne punctul forte
Al treilea lucru care rămâne este diplomația, iar negocierile ar putea duce mai repede, sau mai târziu, la pace.
Există și mulți care nu cred în acest scenariu deoarece cred că nu are rost să vorbești cu Putin, pentru că el nu respectă niciun acord și-l încalcă. Este corect. Doar că președintele rus ține frâiele în mână și nu există nimeni altcineva în Rusia cu care să negociezi, spune Der Tagesspiegel.
Greșeli de calcul rezultate din disperare / Cât de mult ar trebui sau nu izolat Putin
Soarta umanității pare să fie brusc în mâinile instabile ale unui Vladimir Putin izolat, frustrat și potențial deranjat. Și oamenii sunt, de înțeles, panicați de această perspectivă. „Faptul că există o cale foarte scurtă de la, să zicem, „Putin se simte umilit” până la „sfârșitul vieții așa cum o cunoaștem, este literalmente o nebunie”, a scris sociologul Kieran Healy, potrivit „The Atlantic”.
Adevărul trist este că un sfârșit diplomatic al acestui război va fi dezordonat și dureros. Este posibil ca mulți să ceară ca lupta să continue cu orice preț sau chiar ca NATO să intervină.
Dar un Putin care a calculat greșit are nevoie de un rezultat pe care încă îl poate vinde ca un succes în Rusia.
Guvernul ucrainean va trebui să explice acest lucru cetățenilor săi fără a da impresia că numeroasele sacrificii au fost în zadar.
În cele din urmă, Occidentul se va confrunta cu întrebarea dacă este gata să relaxeze sancțiunile după un posibil acord între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin.
Dacă Occidentul își intensifică sprijinul pentru Ucraina – declanșat de o combinație între barbaria lui Putin, succesele ucrainene împotriva armatei ruse și optimismul occidental cu privire la o posibilă victorie asupra Rusiei – ar putea exista calcule greșite din partea rusă, născute din disperare. „Cu cât durează mai mult criza, cu atât pericolul este mai mare.”
Situația politică globală este mai amenințătoare decât în timpul crizei rachetelor din Cuba din 1962.