- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Poluarea de weekend din București
Weekend-ul trecut, noaptea, rețeaua națională de măsurare a calității arerului a înregistrat depășiri de până la 3 ori pentru pentru PM10, iar rețelele independente au înregistrat și ele depășiri de până la 600% pentru PM2,5 și 400% pentru PM10. Singura explicație a venit sâmbătă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti: poluarea a crescut din cauza traficului și a condițiilor meteo nefavorabile dispersiei care au produs acumulări de poluanți la nivelul solului. Luni seară însă poluarea a dispărut ca prin minune, iar ceea ce s-a întâmplat se înscrie în tiparul conturat de la începutul sezonului rece- poluare masivă aproape în fiecare weekend, noaptea.
HotNews.ro a încercat luni să stea de vorbă cu ministrul Mediului, Barna TÁNCZOS , cu primarul general al capitalei, Nicușor Dan, pentru a clarficica ce se întâmplă și ce măsuri iau cele două instituții, însă aceștia nu au fost de găsit. Singurele explicații le-am primit de la ELCEN, considerați în sezonul rece, unul dintre principalii poluatori.
Vineri seară, sâmbătă seară și duminică seară, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului airly.eu a înregistrat depășiri de peste 600 % pentru PM 2,5 și 400% pentru PM10.
Și rețeaua națională a înregistrat depășiri, după cum a postat pe Facebook, Agenția pentru Protecția Mediului București.
”Începând cu seara zilei de 22 ianuarie 2021 și până în prezent – 23 ianuarie, ora 10.00, în Municipiul București și localitățile limitrofe au avut loc creșteri importante ale concentrațiilor poluanților monitorizați. La stațiile B6- Cercul Militar, de trafic, și B2- Titan, concentrațiile de PM 10 au fost cele mai ridicate, concentrația medie orară maxim înregistrată a fost de 148 micrograme/mc, aproape triplul valorii limită stabilită pentru media zilnică. Și celelalte stații de monitorizare au înregistrat concentrații medii orare ale PM 10 în jurul și peste valoarea de 100 micrograme/mc Concentrația medie orară a NO2 a ajuns la o valoare foarte apropiată de Valoarea limită (185 micrograme/mc față de VL=200 micrograme/mc) doar la stația B6. La începutul serii de ieri, la toate stațiile de monitorizare din oraș s-au înregistrat corelații între poluanții monitorizați (creșteri pe aceleași perioade ale concentrațiilor de PM10, NO2 și CO, chiar și benzen)”, a precizat instituția.