- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Poliția Capitalei și Garda de Mediu fac percheziții după episodul de poluare excesivă
În urma episodului de poluare extremă care a început în București duminică noapte, Poliția Capitalei desfășoară, alături de reprezentanți ai Gărzii de Mediu, nouă percheziții în Capitală și în județele Ilfov și Giurgiu. Potrivit unui comunicat, ancheta vizează societăți comerciale și persoane fizice.
„Sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfășurată de două societăți comerciale și mai multe persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului”, a transmis Poliția Capitalei într-un comunicat.
Începând de duminică noapte, rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10. Potrivit airly.eu, poluarea cu PM2,5 a fost chiar și cu 900 – 1000%, iar pentru PM10, s-au înregistrat depășiri de aproape 800%. Aerlive.ro a înregistrat, de exemplu, la ora 2:00 (la stația de pe Calea Moșilor), de 12 ori mai multe particule PM10 decât valoarea limită zilnică pentru protecția sănătăţii umane.
„Avem şi noi suspiciuni de activități industriale care se desfășoară județul Ilfov sau în Bucureşti, mai ales noaptea, care evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti, care desfășoară activități economice care includ procese de ardere”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.
Acesta a promis că, până la sfârșitul săptămânii, vor fi controlate toate sursele de poluare și de ardere de pe raza Bucureștiului și a județului Ilfov, pentru a vedea dacă operatorii dețin echipamente pentru monitorizarea și măsurarea continuă a emisiilor de poluanți proveniți din procesele de ardere.
În cadrul întâlnirii de urgență de luni, cu reprezentanții Gărzii de Mediu și Agenției de mediu, Alexe a anunțat că a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM) pentru comunicarea defectuoasă privind episodul de poluare de duminică noapte. Ministrul a aflat despre situația calității aerului de pe Facebook, iar Garda de Mediu a primit înștiințare de la Minister, și nu de la APM.