×

Planuri imobiliare în vecinătatea restaurantului Casa Albă din Pădurea Băneasa. Patru proiecte aprobate cu certificate de urbanism

Planuri imobiliare în vecinătatea restaurantului Casa Albă din Pădurea Băneasa. Patru proiecte aprobate cu certificate de urbanism

BUCUREȘTI, 27 martie 2025 – Proprietarii restaurantului Casa Albă, situat în nordul Capitalei, la marginea Pădurii Băneasa, au obținut anul trecut de la Primăria Sectorului 1 certificate de urbanism pentru patru proiecte imobiliare, potrivit unui răspuns oficial transmis platformei Snoop.ro.


Proiecte imobiliare în pregătire

Potrivit datelor din extrasul de carte funciară și documentelor emise de administrația locală, proiectele vizează:

  • „PUZ – Ansamblu zonă mixtă: locuințe, agrement și servicii”, pe terenul de 18.505 mp al fostului camping. Este intabulat un drept de ipotecă legală în favoarea HAGAG PRIVIGHETORILOR 35 SRL, cu un avans de 3,5 milioane euro.
  • „Desființare construcții și construire imobil mixt S+P+4+5Er”, pe un teren de 1.331 mp, vizavi de camping, unde se află un restaurant abandonat. Ipoteca este în favoarea HAGAG DEVELOPMENT PALLADY 66 SRL, cu un avans de 500.000 euro.
  • „Construire imobile cu funcțiunea de locuințe colective S+P+2E+4E” și „Construire salon de evenimente parter”, pe un teren de 2.563 mp. Ipoteca legală este în favoarea H DEVELOPMENT PRIVIGHETORILOR 33 SRL, cu un avans de 500.000 euro.
  • „Extindere și supraetajare imobil cu funcțiunea de restaurant”, adică extinderea actualului restaurant Casa Albă.

Primul pas: certificatele de urbanism

Potrivit legii, certificatul de urbanism este un act de informare care nu permite începerea construcției, dar este primul pas legal către obținerea autorizației de construire. În cazul proiectului imobiliar din spatele restaurantului, a fost inițiat și un Plan Urbanistic de Detaliu, aflat în etapa de avizare.

Pe terenurile respective, în prezent există construcții ușoare, un camping cu căsuțe de lemn și un restaurant abandonat, situate în apropierea Aleii Privighetorilor, care duce spre DN1.


Poziția Primăriei Sectorului 1: protejăm pădurea

Primăria Sectorului 1, condusă de George Tuță (PNL), a transmis că nu susține proiectele imobiliare în Pădurea Băneasa și că se consultă cu Primăria Capitalei în acest sens. Administrația locală dorește declararea pădurii ca arie naturală protejată, pentru a preveni apariția construcțiilor.

„Luând în considerare observațiile cetățenilor, Primăria Sectorului 1, împreună cu Primăria Municipiului București, urmărește stabilirea unei direcții clare pentru păstrarea habitatului natural”, se arată în răspuns.


Pădurea Băneasa, o zonă vulnerabilă

Pădurea Băneasa are o suprafață de aproximativ 800 de hectare, fiind una dintre cele mai importante zone verzi din apropierea Bucureștiului. A fost afectată de-a lungul anilor de defrișări, construcții ilegale și dezvoltări imobiliare controversate.

În decembrie 2024, Consiliul Local al Sectorului 1 a votat inițierea demersurilor pentru preluarea a 200 ha de la Romsilva, iar în ianuarie 2025 s-a solicitat Consiliului General și Guvernului transferul a 331 ha către patrimoniul Capitalei, cu scopul administrării de către Primăria Sectorului 1 și protejării zonei.


Statutul de arie protejată nu garantează oprirea proiectelor

Chiar dacă pădurea va fi declarată arie naturală protejată, există incertitudini privind blocarea celor cinci construcții, întrucât Planul Urbanistic General actual (vechi de 25 de ani) clasifică acele terenuri drept zonă M3, unde se permit construcții de până la 5 etaje.


Reacția societății civile și a ONG-urilor

Dan Trifu, vicepreședintele Eco Civica, atrage atenția că proiectele afectează biodiversitatea și că suprafețele vitrate ale clădirilor pot pune în pericol păsările. De asemenea, accesul auto sporit în zonă ar putea fragmenta ecosistemul.

„Zona apare ca M3 în PUG, dar în realitate este pădure. Vom ataca în instanță orice PUZ sau autorizație emisă”, a declarat Trifu pentru Snoop.ro.


Cine sunt investitorii

Firma Casa Albă SRL este deținută de Zoița și Niculae Caramihai, părinții lui Dani Caramihai, cofondator Fratelli Group. Potrivit Profit.ro, Casa Albă SRL a încheiat un acord de vânzare cu Hagag Development Europe, controlată prin firme offshore de persoane apropiate fostului șef FRF, Mircea Sandu.


Drumuri controversate prin pădure pentru cartierul Greenfield

Tot în Pădurea Băneasa, autoritățile au în vedere deschiderea unui drum forestier pentru locuitorii cartierului Greenfield, lucru contestat de peste 30 de ONG-uri, care avertizează că fragmentarea pădurii va duce la degradarea ecosistemului.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că nu a fost consultat de Romsilva și că se opune deschiderii circulației auto prin pădure:

„Nu sunt de acord să transformăm pădurea într-o autostradă. Accesul în fondul forestier trebuie să se facă pe jos sau cu bicicleta”, a afirmat ministrul.


Pădurea Băneasa se află din nou sub presiunea intereselor imobiliare, în ciuda promisiunilor oficiale de protejare. Urmează decizii cruciale din partea Consiliului General și a Guvernului, în timp ce societatea civilă rămâne în alertă și pregătită să conteste în instanță orice încercare de urbanizare mascată a pădurii.

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura