- Autoritatea de concurență din Marea Britanie acuză Google de tactici anticoncurențiale pe piața de publicitate
- Progrese semnificative în înțelegerea depresiei
- Salvarea pădurilor presupune mai mult decât a planta copaci
- Sérgio Mendes, legenda braziliană a bossa nova, a murit la vârsta de 83 de ani
- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
Pianista Elisabeth Leonskaja, invitată în anul “Beethoven 250” la Filarmonica “George Enescu”
Programul “Beethoven 250” de la Filarmonica “George Enescu“ continuă în această săptămână, joi și vineri, 6 și 7 februarie 2020, cu un concert de excepție, condus de maestrul Horia Andreescu. Pianista Elisabeth Leonskaja este solista invitată să interpreteze Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.
Elisabeth Leonskaja, care de mai multe decenii se numără printre cei mai renumiţi pianişti ai epocii noastre, a fost descrisă drept „leoaica pianului”, „la dernière grande Dame de l’Ecole Soviétique” sau „Anti-Diva”. „Pe lângă autodepăşire, exigenţă, pasiune şi inteligenţă, artista se plasează printre cei mai mari, nu numai de astăzi ci din întreaga epocă: alături de o Clara Haskil sau de un Lipatti, având în plus modernitatea”, scria revista muzicală „Diapason“ (Paris). Elisabeth Leonskaja a slujit cu credinţă muzica în spiritul tradiţiei marilor muzicieni sovietici ca David Oistrah, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care au avut în vedere în primul rând respectul pentru chintesenţa muzicii, deşi au activat într-un climat politic foarte dificil. Modestia sa aproape legendară îi accentuează timiditatea, dar, imediat ce intră pe scenă, publicul percepe forţa care a susţinut-o permanent în devotamentul său faţă de muzică.
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu” va mai avea în program, joi și vineri, în Sala Mare a Ateneului Român, Uvertura Egmont și Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven. La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creațiile sale fiind o punte între clasicism și romantism. În 2020, „an Beethoven“, Filarmonica „George Enescu“ îi dedică nemuritorului creator numeroase concerte.
Joi, 6 și Vineri, 7 februarie 2020 ora 19, Ateneul Român:
Concert vocal-simfonic
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu” – Beethoven 250
Dirijor
HORIA ANDREESCU
Solistă
ELISABETH LEONSKAJA
Program
Ludwig van Beethoven
Uvertura Egmont
Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.