- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Peste 200.000 de oameni au participat la a doua ediție Spotlight
Peste 200.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a doua ediție Spotlight – Bucharest International Light Festival eveniment care a făcut ca, timp de patru zile, Calea Victoriei să fie pietonală între Biblioteca Centrală Universitară și Splaiul Independenței, informează ArCuB.
Festivalul a reunit, de joi până duminică, instalații de artă ale creatorilor români și internaționali, sesiuni de video-mapping și iluminat arhitectural care au reinventat principalele clădiri de pe acest traseu: Cercul Militar Național, Hotelul Novotel, Clădirea CEC, Muzeul National de Istorie, Muzeul Național de Artă al României.
Pentru că anul acesta Spotlight a stat sub semnul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, care are printre priorități accesul la artă și migrarea evenimentelor culturale din centru spre periferia orașului, Spotlight a fost prezent și în cartierele bucureștene, prin iluminarea arhitecturală a unor clădiri emblematice — Foișorul de Foc, Colegiul Național "Gheorghe Șincai", Statuia "Leul".
Un show impresionant a marcat deschiderea oficială: Zoli Toth Project și britanicii de la Lords of Lightning.
Una dintre principalele atracții ale festivalului, video-mapping-ul realizat de Mindscape Studio pe "Oda Bucuriei": Cercul Militar a fost scena unui poem vizual de forme și culori spus pe acordurile lui Ludwing van Beethoven.
O altă instalație care a surprins publicul prezent prin amploare și ingeniozitate a fost holograma de proporții uriașe, realizată de artiștii români de la Aural Eye Visions Studio, proiectată pe clădirea BCR. Pentru realizarea acesteia s-a folosit cel mai puternic proiector din țară în acest moment (30.000 de lumeni).
În ultima seară a festivalului, cei de la Les Ateliers Nomad au pregătit o surpriză, prin intervenția live a doi artiști români, Mr. Jurjak și Melak (Nopame), care au controlat prin intermediul instalațiilor proiecția, sunetul și luminile de pe Hotelul Novotel, oferind un scurt live session celor prezenți.
Festivalul Internațional al Luminii poziționează Bucureștiul în circuitul celor mai importante capitale europene ce găzduiesc manifestări similare și își propune să includă orașul în circuitul celor mai importante festivaluri de profil și, în același timp, să îi ofere publicului larg un spectacol unic în România.