- Cuplurile generației Z încheie contracte pentru a evita „plictiseala” și infidelitatea
- Elveția continuă să importe aur rusesc, în ciuda sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei
- Prima confruntare dintre Kamala Harris și Donald Trump
- Comisia pentru Apărare a Senatului va discuta modificarea legislației pentru neutralizarea dronelor neautorizate
- Schimbările climatice și percepția publicului
Pericolul din sticla de plastic: Cum devine cancerigenă apa din pet
Agenții de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au descoperit aproape 350 de operatori economici din 450 controlați, care nu respectau condițiile de depozitare pentru apa plată, băuturile răcoritoare și sucuri.
Aceștia au găsit zeci de paleți cu pet-uri cu apă și suc ținute în soare, pe caniculă, și chiar la temperaturi ridicate în depozite. Fizicianul Silviu Gurlui a explicat marți seara la Digi24 că acest lucru este periculos. Apa plată devine cancerigenă dacă sticlele sunt ținute în soare, pentru că sunt anumiți compuși chimici care se transferă din pet în apă, sau în suc, spune acesta.
Din cantitatea totală de produse controlate de aproape un milion de litri, comisarii ANPC au găsit nereguli la o treime din aceste produse.
Operatorii economici care nu au respectat legislația în vigoare privind depozitarea au primit amenzi însumând aproape două milioane de lei.
De asemenea, inspectorii care au desfășurat campania de control au obligat agenții economici să retragă de la vânzare o cantitate de peste 300 de mii de litri. Produse expuse direct la razele soarelui, lipsa unui preț vizibil la afișare sau vânzarea unor băuturi expirate au fost câteva dintre regulile pe care depozitele nu le-au respectat.