×

Pericolul ascuns în băuturile energizante: cum afectează creierul adolescenților

Pericolul ascuns în băuturile energizante: cum afectează creierul adolescenților

De câte ori nu v-ați ales un produs de pe raft doar pentru că ambalajul v-a atras atenția? În spatele etichetelor colorate și al aromelor tentante din băuturile energizante se ascund însă substanțe periculoase pentru sănătatea fizică și mintală a tinerilor.

Adolescenții, cei mai vulnerabili în fața cofeinei

Un studiu recent arată că aproape 75% dintre adolescenți consumă zilnic produse care conțin cofeină. Cei mai mulți încep să le consume din curiozitate sau pentru că vor să fie acceptați de grupurile de prieteni.

• „Prima dată cred că am încercat la 13 ani.”

• „Curiozitate când eram mai mic. De la 14 ani am început să beau.”

Riscurile ignorate ale băuturilor energizante

Medicii avertizează că, în ciuda popularității, aceste băuturi pot afecta grav sănătatea. Adolescenții resimt frecvent efecte negative după consum:

• „Am simțit dureri în capul pieptului.”

• „Afectează sănătatea, cordul, creierul și boost-ul de energie e ceva de scurtă durată.”

Dr. Radu Mihălescu, medic primar neurolog, subliniază riscurile majore ale consumului precoce de cofeină:

„Poate genera anxietate și depresie. Cel mai important, interferă cu undele lente din perioada somnului și astfel întârzie maturarea creierului la o vârstă la care se formează sinapsele.”

Limita recomandată de specialiști

Experții recomandă adolescenților o limită maximă de 100 mg de cofeină pe zi. O singură doză de energizant cumpărată din magazin poate avea însă până la 240 mg de cofeină, echivalentul a trei cești de cafea.

La fel de periculoase sunt și băuturile răcoritoare și dulciurile care conțin cofeină, dar și ceaiurile sau cafelele aromatizate.

Efectele adverse pe termen scurt și lung

Potrivit medicului neurolog Radu Mihălescu, adolescenții se expun unor efecte imediate, cum ar fi palpitații, tremur, nervozitate, irascibilitate, tulburări digestive, gastrite și chiar ulcere. Pe termen lung, problemele pot fi chiar mai severe.

În România, produsele cu un conținut ridicat de cofeină sunt interzise spre comercializare în magazinele din interiorul școlilor.


Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Ultimele articole

Descoperă mai multe la Radio Clasic FM

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura