Percepții schimbate ale românilor privind rolul statului și economia

Getting your Trinity Audio player ready...

Conform unui sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro, jumătate dintre români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situație. Mai mult, peste jumătate dintre respondenți cred că Guvernul ar trebui să crească salariile chiar dacă economia este în scădere. Interesant este faptul că această proporție a crescut cu 20% față de acum 10 ani.

Comparativ cu datele de acum un deceniu, a crescut procentul românilor care consideră că, în situații de criză, trebuie să se ajute singuri înainte de a solicita sprijinul statului. Această tendință este mai pronunțată în rândul persoanelor cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorilor din mediul urban mare, celor cu venituri mai mari și angajaților din sectorul privat.

În ceea ce privește comportamentul financiar, proporția românilor care ar alege să economisească dacă ar dispune de bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023. De asemenea, două treimi dintre respondenți au exprimat preferința pentru produse românești, chiar dacă acestea sunt mai scumpe, indicând o posibilă formă de „patriotism economic”.

Directorul general al INSCOP Research, Remus Ștefureac, a subliniat că, în ciuda crizei economice și sociale, există o tendință crescută de a cumpăra produse românești, posibil datorită percepției că acestea au o calitate superioară produselor importate.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-22 septembrie 2023, pe un eșantion de 1550 de persoane, fiind reprezentativ pentru populația României cu vârsta de peste 18 ani.