- Formațiunile pro-europene din Parlamentul României anunță un pact pentru guvernare și alegeri prezidențiale comune
- Fostul mercenar Horațiu Potra, plasat sub control judiciar
- Patriarhia Română se delimitează de declarațiile ÎPS Teodosie
- Austria renunță la veto-ul privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen
- Horațiu Potra și alte 13 persoane, audiate după ce Poliția a descoperit arme și materiale pirotehnice în autoturisme
Patriarhia Română se delimitează de declarațiile ÎPS Teodosie
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Patriarhia Română a emis marți un comunicat de presă prin care se distanțează ferm de afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un interviu acordat publicației franceze Le Figaro. În acest interviu, ÎPS Teodosie a făcut declarații controversate despre Călin Georgescu și președintele rus Vladimir Putin, care contravin poziției oficiale a Bisericii Ortodoxe Române.
În articolul publicat de Le Figaro, ÎPS Teodosie a descris pe Călin Georgescu drept „mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician”, subliniind că acesta „apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor”. În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, Arhiepiscopul Tomisului a declarat că liderul rus „este un om al împăcării și un constructor de biserici”.
Patriarhia Română a subliniat că aceste afirmații nu reflectă poziția Bisericii Ortodoxe Române și a reiterat neutralitatea instituției față de orice formă de politică partinică. „Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținători. Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică”, se arată în comunicat.
De asemenea, Patriarhia a anunțat că situația ÎPS Teodosie va fi analizată în următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod, având în vedere încălcările repetate ale hotărârilor Sinodului cu privire la implicarea în campanii electorale.
Cazul ÎPS Teodosie deschide o dezbatere amplă privind responsabilitatea liderilor religioși în raport cu normele stabilite de Biserică. Deși Biserica Ortodoxă Română a adoptat o poziție clară de neutralitate politică, declarațiile Arhiepiscopului Tomisului riscă să genereze confuzie și controverse atât în rândul credincioșilor, cât și al opiniei publice.
Sfântul Sinod va decide în perioada următoare dacă aceste declarații constituie o încălcare gravă a regulamentelor interne și ce sancțiuni vor fi aplicate, dacă este cazul.