- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
Parlamentul Ungariei aprobă aderarea Suediei la NATO
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Într-un vot decisiv, Parlamentul Ungariei a eliminat ultimul obstacol major în calea aderării unei țări nordice la NATO, punând capăt unei perioade de peste 18 luni de întârzieri care au frustrat Alianța în timp ce aceasta își dorea să se extindă ca răspuns la războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Cu un rezultat de 188 de voturi pentru și doar șase împotrivă, decizia reprezintă culminarea unor luni de negocieri întreprinse de aliații Ungariei pentru a convinge guvernul naționalist al acestei țări să ridice blocada impusă aderării Suediei.
Premierul Viktor Orbán, un populist de dreapta care a dezvoltat legături strânse cu Rusia, a menționat că criticile politicienilor suedezi la adresa democrației din Ungaria au deteriorat relațiile între cele două țări, provocând reticență printre legislatorii din partidul său, Fidesz. Totuși, votul de luni a înlăturat ultimul obstacol pentru aderarea Suediei, care, alături de Finlanda vecină, a aplicat pentru prima dată pentru a se alătura alianței în mai 2022.
În discursul său adresat parlamentarilor înaintea votului, Orbán a declarat: „Cooperarea militară între Suedia și Ungaria și aderarea Suediei la NATO întăresc securitatea Ungariei”.
Premierul ungar a criticat presiunile crescute exercitate de aliații din Uniunea Europeană și NATO asupra guvernului său în ultimele luni pentru a avansa cu aderarea Suediei la alianță. „Mai multe persoane au încercat să intervină din exterior în rezolvarea disputelor noastre cu Suedia, dar acest lucru nu a ajutat, ci mai degrabă a îngreunat problema”, a spus Orbán. „Ungaria este o țară suverană, nu tolerează să i se dicteze, fie că este vorba de conținutul deciziilor sale sau de momentul acestora”.
Vizita unui grup bipartizan de senatori americani în Ungaria, în weekendul trecut, a anunțat că va prezenta o rezoluție comună Congresului condamnând presupusul regres democratic al Ungariei și îndemnând guvernul lui Orbán să ridice imediat blocada asupra integrării transatlantice a Suediei.
Totuși, vineri, Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, s-a întâlnit cu Orbán în capitala Ungariei, unde au părut să ajungă la o reconciliere decisivă după luni de tensiuni diplomatice. În urma întâlnirii lor, liderii au anunțat concluzia unui acord în industria apărării care va include achiziția de către Ungaria a patru avioane suedeze JAS 39 Gripen și extinderea unui contract de servicii pentru flota existentă de Gripen.
Orbán a subliniat că achiziția suplimentară de avioane de luptă „va crește semnificativ capacitățile noastre militare și va întări și mai mult rolul nostru în străinătate”, îmbunătățind capacitatea Ungariei de a participa la operațiuni comune NATO. „A fi membru al NATO împreună cu o altă țară înseamnă că suntem gata să murim unul pentru celălalt”, a afirmat Orbán. „Un acord privind apărarea și capacitățile militare ajută la reconstruirea încrederii între cele două țări”.