Parlamentul Republicii Moldova a votat un nou guvern condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională se opune

maia-sandu

Parlamentul Republicii Moldova s-a reunit azi începând cu ora 13:00, pentru a alege conducerea Parlamentului, a stabili componența Guvernului și pentru a îl învesti, în ciuda deciziei de Curții Constituționale, care a stabilit că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri.

Ședința a fost convocată de deputații din blocul ACUM și a celor din PSRM, care au format o majoritate parlamentară și nu au recunoscut decizia Curții Constituționale, susținând ca termenul pentru învestirea unui nou guvern expira, de fapt, sâmbătă la miezul nopții.

Zinaida Greceanii a fost aleasă prin vot în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La ora 17:00 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care o desemnează pe Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru.

La ora 18:30 Parlamentul de la Chișinău a acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu. Noul cabinet de miniștri a fost aprobat în unanimitate, de cei 61 de deputați prezenți

Structura noului Guvern este:

Maia Sandu – prim-ministru
Andrei Nastase – viceprim-ministru, Ministerul Afacerilor Interne
Vasile Sova – viceprim-ministru pentru Reintegrare
Natalia Gavrilita – ministrul Finanțelor
Georgeta Mincu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale
Nicu Popescu -ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Pavel Voicu – ministrul Apărării
Vadim Brânzan – ministrul Economiei și Infrastructurii

Stanislav Pavlovschi – ministrul Justiției
Liliana Nicolaescu-Onofrei – ministrul Educației, Culturii și Cercetării
Ala Nemerenco – ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Imediat după votul din Parlament, membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Maia Sandu, au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon. După ceremonia de depunere a jurământului, Președintele Igor Dodon a declarat: “Astăzi este o zi istorică. Va rămâne în istoria modernă a Republicii Moldova ceea ce am făcut cu toții. Mă mândresc că în legislatura acestui Parlament avem așa bravi deputați. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, demonstrează că putem găsi limba comună. De dumneavoastră depinde, de capacitatea Maiei Sandu depinde cât de funcțional va fi acest Guvern. Haideți să fim mai înțelepți! Să mergem la compromis, să dăm dovadă de curaj, pentru copii noștri, pentru nepoți!

Maia Sandu, noul prim-ministru a declarat: “Noi vom reuși să facem diferența. (…) Haideți să asigurăm o tranziție pașnică a puterii!

În cadrul unei conferințe de presă, Vladimir Plahotniuc – președintele PDM – partid aflat în opoziție, a transmis ca partidul sau nu consideră legitime deciziile luate sâmbătă în Parlament și a anunțat că “va insista pentru alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate”.

Într-o ședință de urgență. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional decretul președintelui privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului.