- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
Parlamentul European se pregăteşte pentru prima sesiune plenară găzduită de Strasbourg de la începutul pandemiei
Sute de eurodeputaţi se deplasează la Strasbourg pentru prima sesiune a Parlamentului European care va fi găzduită de oraşul francez după izbucnirea pandemiei de COVID-19, deşi mulţi consideră că această revenire este prematură, notează luni novinite.com, citat de Agerpres. Pe europarlamentarii care vin la Strasbourg îi aşteaptă controale ale temperaturii corporale, purtarea măştii sanitare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi multiple teste medicale, cu carantină obligatorie la revenirea în Belgia dacă perioada în care se află în afara teritoriului acestei ţări depăşeşte 48 de ore.
Rasa Jukneviciene, o eurodeputată lituaniană de centru-dreapta, a explicat într-o scrisoare adresată preşedintelui PE, David Sassoli, că revenirea la Strasbourg este prea rapidă şi implică numeroase riscuri sanitare.
Conform tratatelor europene, Parlamentul European are sediul la Strasbourg, unde se desfăşoară anual 12 sesiuni plenare de câte trei zile. În restul timpului, europarlamentarii lucrează la Bruxelles. Susţinătorii unui sediu unic la Bruxelles acuză frecvent costurile ridicate (aproximativ 114 milioane de euro pe an) ale deplasărilor unui număr de aproximativ 2.500 de persoane din aparatul administrativ al PE şi utilizarea uriaşului complex de la Strasbourg doar patru zile pe lună.
Însă preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat constant nemulţumirea faţă de deciziile preşedintelui PE David Sassoli de a anula, din cauza pandemiei de COVID-19, numeroase sesiuni plenare ce au loc în mod normal la Strasbourg.
Mulţi europarlamentari vor putea ”participa” de la distanţă, prin videoconferinţă, la sesiunea plenară care începe luni la Strasbourg, în timp ce secretariatul Parlamentului European a trimis doar o treime din personalul care de obicei se deplasează în oraşul francez pentru aceste sesiuni.
De la începutul epidemiei, sesiunile Parlamentului European au avut loc în general prin videoconferinţă, cu prezenţă redusă a europarlamentarilor şi echipelor acestora. Ultima sesiune plenară care a avut loc la Strasbourg a fost cea din 10-13 februarie 2020.