Parlamentul britanic a dat vot favorabil acordului de Brexit convenit de Boris Johnson cu UE

Acordul de Brexit convenit de premierul britanic Boris Johnson cu UE a făcut un prim pas în Parlamentul Regatului Unit, care a adoptat implementarea legii, pavând calea pentru un studiu detaliat al textului, relatează AFP. Cu toate acestea Parlamentul a refuzat marți examinarea accelerată a acordului, punând în pericol șansele Marii Britanii de a părăsi UE pe 31 octombrie.

 
Aprobat cu 329 pentru și 299 împotrivă cu doar nouă zile înainte de data stabilită pentru divorț, această susținere inițială a acordului trebuie urmată de un vot extrem de incert cu privire la calendarul dezbaterilor, pe care guvernul îl vrea aprobat în Camera Comunelor în ședința de joi, pentru ca pe 31 să se producă Brexitul.
 
Deputații au respins însă, cu 322 de voturi calendarul prevăzut pentru o aprobare a legii de aplicare a acordului până joi, un termen prea scurt pentru a dezbate un text de 110 pagini.

Boris Johnson a exprimat nemulţumire în legătură cu respingerea programului de trei zile propus pentru aprobarea legislaţiei aferente Acordului Brexit şi a anunţat suspendarea procedurii de aprobare a documentului.

Acesta spune că nu vrea o amânare și va continua să discute cu liderii celor 27 de state până când vor decide dacă le vor acorda o amânare sau nu.

Jeremy Corbyn i-a transmis lui Boris Johnson să fie lucreze cu deputații și să fie de acord cu un calendar rezonabil, pentru că calendarul prevăzut de premier este prea scurt pentru a analiza impactul economic al legii.

UPDATE 00:50 Donald Tusk propune amânarea retragerii Marii Britanii din UE pentru evitarea unui Brexit fără acord.
 
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în contextul impasului politic din Marea Britanie, că le va recomanda liderilor Uniunii Europene să aprobe cererea Guvernului Boris Johnson de amânare a Brexit, potrivit Mediafax.
 
UPDATE 00:00 Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, îi consultă marţi seara pe liderii din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene cu privire la cererea de amânare a datei de ieşire a Regatului Unit din bloc, a anunţat un purtător de cuvânt.

“Preşedintele Consiliului European îi consultă marţi seara pe liderii din UE cu privire la cererea depusă de Regatul Unit pentru a amâna Brexitul până la 31 ianuarie 2020”, a anunţat Mina Andreeva pe contul său de Twitter, după refuzul de deputaţilor britanici de a examina în regim accelerat legislaţia de ratificare a acordului de Brexit aşa cum dorea guvernul, transmite AFP, citează Agerpres.
 
UPDATE 22:45 Comisia Europeană a cerut, marţi seară, clarificări din partea Guvernului Boris Johnson privind procedura Brexit, anunţă Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al Executivului Uniunii Europene. “Comisia Europeană a luat act de rezultatul votului şi aşteaptă ca Guvernul britanic să ne informeze despre viitorii paşi. Preşedintele Consiliului European se consultă cu liderii europeni în legătură cu solicitarea Marii Britanii de amânare a Brexit până pe 31 ianuarie 2020”, a declarat Mina Andreeva.
 
Leo Varadkar, premierul Irlandei, a salutat, votul Camerei Comunelor în favoarea continuării procedurii de aplicare a Acordului Brexit, dar a cerut clarificări din partea Londrei, potrivit Mediafax.

“Este de salutat faptul că membrii Camerei Comunelor s-au pronunţat cu o majoritate clară în favoarea legislaţiei necesare pentru aplicarea Acordului Brexit. Aşteptăm viitoarele evoluţii de la Londra şi Bruxelles şi noii paşi, inclusiv programul de transpunere a legislaţiei şi necesitatea amânării Brexit”, a declarat Leo Varadkar.