Părintele Arsenie Boca va fi canonizat în 2025

Getting your Trinity Audio player ready...

Patriarhul Daniel a anunțat că Părintele Arsenie Boca va fi canonizat în 2025, decizie care va trebui însă să treacă prin Sinod. Aceasta vine în contextul în care numele lui Arsenie Boca nu apărea inițial printre personalitățile ortodoxe care urmau să fie canonizate.

“Avem proiecte de texte liturgice care trebuie aprobate pentru slujbele a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s-au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și-au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii. Sunt propuneri de canonizare și există de mai mult timp dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților”, a declarat Patriarhul Daniel.

Arsenie Boca, cunoscut și sub numele de „Sfântul Ardealului”, s-a născut pe 6 decembrie 1909 în satul Crăpăturile, județul Vâlcea. El a fost un ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, fiind stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde personalitatea sa atrăgea mii de credincioși.

Arsenie Boca a fost un martor al gulagului comunist, fiind arestat de mai multe ori și hărțuit de Securitate. A fost arestat pentru prima oară la Râmnicu Vâlcea pe 17 iulie 1945 și eliberat pe 30 iulie 1945 în urma presiunilor bisericii. În anii ’50, a fost din nou arestat și a făcut detenție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, Jilava, Timișoara și Oradea.

După eliberare, Arsenie Boca a lucrat ca pictor bisericesc până la pensionare în 1968. El a pictat biserica din Drăgănescu și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Pe 22 septembrie 1998, la înmormântarea soției sale, trupul părintelui Arsenie Boca a fost descoperit neputrezit, uscat și plăcut mirositor, atrăgând astfel numeroși pelerini la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. El este considerat de mulți dintre ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea.

Arsenie Boca este cunoscut și pentru prorociile și previziunile atribuite lui, deși unele sunt considerate a fi inventate. De asemenea, imaginea sa este folosită în scopuri de marketing, fiind utilizată în diverse moduri pentru a atrage pelerini și a genera vânzări mari de suveniruri și cărți religioase.

Canonizarea Părintelui Arsenie Boca va fi un moment semnificativ pentru Biserica Ortodoxă Română și pentru numeroșii săi adepți. “Vom avea în față și textele propuse pentru slujbele lor. Sunt lucrări care au fost trecute prin mai multe mâini și au fost corectate de unele eparhii. Propunerile de corectare au fost transmise și, după aceasta, vor ajunge la Sfântul Sinod, care oferă aprobarea finală propunerilor noastre,” a spus Patriarhul Daniel.

Arsenie Boca a lăsat o moștenire spirituală profundă, fiind venerat de credincioși pentru harul său de povestitor și pentru devotamentul său față de Biserică și neamul românesc. Canonizarea sa va formaliza recunoașterea ca sfânt în Biserica Ortodoxă Română.